Geen andropauze bij mannen

nieuws In tegenstelling tot de menopauze die vrouwen zonder uitzondering treft, is een mannelijke menopauze of ‘andropauze’ zeldzaam: nauwelijks twee procent krijgt ermee te maken en het klinisch beeld is bovendien wisselend. Van een scherpe daling van geslachtshormonen is geen sprake. De androgeenspiegels (zoals testosteron) verminderen weliswaar met het ouder worden, maar dat gebeurt geleidelijk.

Dat blijkt uit de European Male Ageing Study (EMAS), een Europees onderzoek over verouderen bij de man in het New England Journal of Medicine.
Een andere vaststelling is dat de levensverwachting van mannen sneller stijgt dan die van vrouwen. Waar de levensverwachting voor een pasgeboren jongetje een tiental jaar geleden nog 75 jaar was, steeg die inmiddels tot meer dan 80 jaar. Een man van 75 jaar zal gemiddeld zelfs 85 jaar oud worden, een gemiddelde vrouw van 75 ongeveer 88. De laatste jaren is de toename in levensverwachting groter bij mannen waardoor de kloof tussen mannen en vrouwen verkleint.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram