Meningitis beschadigt hersenen

nieuws Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.
51 patiënten tussen 16 en 65 jaar die een meningitis-infectie ten gevolge van een besmetting met meningokokken of pneumokokken doormaakten zonder blijvende letsels, werden onderzocht zes tot twaalf maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis.
De 25 pneumokokken-patiënten scoorden veel slechter op diverse tests dan de 25 meningokokken-patiënten, ook al waren ze doorgaans jonger. Bij alle patiënten werd vastgesteld dat ze last hadden om opnieuw normaal te functioneren in hun beroepssituatie. Bij zeven van de pneumokokken-patiënten werden min of meer ernstige mentale stoornissen vastgesteld.
Volgens de onderzoekers moeten mensen die herstellen na een meningitis gewaarschuwd worden voor deze problemen en moeten ze, ook na hun ontslag uit het ziekenhuis, opgevolgd worden.

Meningitis of hersenvliesontsteking kan veroorzaakt worden door virussen (virale meningitis) of bacteriën (bacteriële meningitis).
Hersenvliesontsteking door virussen komt het meeste voor (virale hersenvliesontsteking). Over het algemeen verloopt deze vorm minder ernstig dan hersenvliesontsteking door bacteriën. Een virale hersenvliesontsteking is niet te bestrijden met antibiotica. Er kan alleen iets worden gedaan aan de verschijnselen.

Hersenvliesontsteking door bacteriën is vaak veel ernstiger dan de virale vorm. De afloop kan dodelijk zijn. Bacteriële hersenvliesontsteking wordt meestal door drie verschillende soorten bacteriën veroorzaakt: Hib-bacteriën, pneumokokken en meningokokken. In 1993 is vaccinatie tegen Hib opgenomen in het inentingsprogramma van de consultatiebureaus. Momenteel zijn pneumokokken, na meningokokken type B, de belangrijkste veroorzakers.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram