Voetbal kijken is belastend voor het hart

123-senior-tv-stress-voetb-170-06.jpg

nieuws Wie in de komende dagen en weken vastgekluisterd zit aan het TV-scherm om het WK-voetbal te volgen, moet beseffen dat dit belastend is voor het hart.
Dit werd recent nogmaals bevestigd door een experiment opgezet door Shopvoorgezondheid.nl. In Den Bosch werd tijdens een finale-playoff wedstrijd voor het Nederlandse basketball-kampioenschap de hartslag van supporters gemeten. Gedurende de gehele wedstrijd werd gekeken naar pieken en dalen in de hartslag.
Alle supporters vertoonden gedurende de wedstrijd een (licht) verhoogde hartslag in vergelijking met normale waarden. Waar een normale gemiddelde hartslag in rust rond de 70 slagen per minuut ligt, daar werd op de tribune een hartslag van rond de 90/100 gemeten. Wanneer de eigen club het initiatief greep steeg de hartslag met nog eens 10 slagen per minuut. Terwijl bij het sterker worden van de tegenstander de hartslag juist leek te kalmeren.

De meest extreme waarden werden zoals verwacht in het beslissende deel van de wedstrijd gemeten. Supporters van SPM Shoeters Den Bosch leefden extreem mee bij de beslissende punten van de wedstrijd. Een prachtige dunk riep de meest opvallende reactie op: bij verschillende supporters werd de snelste hartslag gemeten. Met een topwaarde van 160 slagen per minuut, een waarde die normaal bij intensief sporten wordt bereikt.
Uit de test kan geconcludeerd worden dat de hartslag bij passief sporten het meeste stijgt bij speloverwicht van het eigen team en bij het naderen van het einde van de wedstrijd. Het spelinitiatief bij de tegenstander lijkt juist berustend en hartslagverlagend te werken.

Alle uitkomsten van de test zijn terug te vinden op shopvoorgezondheid.nl/hartslag.


Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram