Pollutie Vlaams leefmilieu beïnvloedt onze gezondheid

123-vuilnis-vuilbak-leefm-170_11.jpg

nieuws Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel toont aan dat polluenten, zoals die in Vlaanderen voorkomen, het menselijke metabolisme beïnvloeden en hormoonverstorende polluenten tegenovergestelde effecten veroorzaken bij mannen en vrouwen.

In de studie worden streekverschillen in hoeveelheid DNA-schade en in concentraties van kankerindicatoren beschreven. In het bijzonder wordt opgemerkt dat er meer DNA schade optreedt in de buurt van pollutiebronnen. Tevens werden er verbanden gevonden tussen de inwendige polluentconcentraties en de hoeveelheid DNA schade, de concentratie van kankerindicatoren en de mate van expressie van een groot aantal genen. Deze waarneming wijst erop dat de blootstelling aan polluenten, zoals die in Vlaanderen voorkomt, ons metabolisme duidelijk beïnvloedt.

Van een aantal polluenten is geweten dat ze tot hormonale verstoring kunnen leiden. Een aantal genen vertoonde zowel bij mannen als bij vrouwen een verandering in de genexpressie (toename of afname) in associatie met de inwendige concentraties aan deze hormoonverstorende polluenten. Maar de meeste associaties waren tegengesteld bij mannen vergeleken bij vrouwen: wanneer voor een bepaald gen een stijging van de expressie werd waargenomen bij vrouwen, bleek de expressie van dat gen gedaald bij mannen, en omgekeerd. Zo bijvoorbeeld waren voor PCBs, de associaties voor 235 genen in tegengestelde zin, en voor slechts 12 genen in dezelfde zin; voor de pesticides DDE (de DDT metaboliet), 228 maal in tegengestelde zin, 10 maal in dezelfde zin en hexachlorobenzeen (HCB), 35 maal in tegengestelde zin, 8 maal in dezelfde zin.


Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram