Vlaming weet weinig over gezonde voeding

123-gez-voeding-groenten-07-18.jpg

nieuws

Twee derde van de Vlamingen denkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit 200 gram of minder is – in plaats van minimum 500 gram, slechts 36 procent van de Vlamingen herkent het Europees bio-label. Jongeren tussen 18-29 jaar weten het minst over voeding.

Dat zijn enkele bevindingen uit de enquête naar kennis over voeding die Eos Wetenschap, Rikolto (Vredeseilanden), Vlaams Instituut Gezond Leven en Velt hielden onder 542 Vlamingen tussen 18 en 64 jaar. De respondenten kregen 34 kennisvragen, telkens met vier antwoordopties (+ Geen idee) en verdeeld over vier categorieën: gezondheid, sociaaleconomisch, dierenwelzijn en milieu. De gemiddelde score is een povere 39 op 100.

Jongeren scoren het slechtst
Een van de belangrijkste bevindingen is dat jongeren tussen 18-29 jaar het slechtst scoren op de kennisvragen met 34 op 100. De groep 50- 64-jarigen doet het iets beter met 44 op 100. Dat komt onder meer door een vraag als: Wanneer valt bij ons het tomatenseizoen? Een derde van de jongeren geeft correct aan dat het van juni tot oktober is. Van de 50-plussers geeft 80% het goede antwoord.

Kenniskloof
Nog een kenniskloof is te zien in opleidingsniveau. 80% van de hoogopgeleiden weet dat de Vlaming vandaag te veel bewerkte vleeswaren eet voor de gezondheid, tegenover slechts 55% van de respondenten met een diploma lager secundair onderwijs.

Drank met het meeste suiker
Bij onze aankoop houden we het meest rekening met hoe gezond het product is. Dat vinden we belangrijker dan of het milieubewust, fair of diervriendelijk is. Toch gaan we bij een aantal gezondheidsvragen flink de mist in. De Hoge Gezondheidsraad geeft aan dat we elke dag minstens 500 gram groente en fruit moeten eten voor onze gezondheid. 23% vinkt het juist antwoord aan. Ook bij de vraag welke drank het meest suiker per 100 ml bevat, slaat 88% de plank mis door cola te kiezen. De meeste suiker blijkt in halfvolle chocolademelk te zitten (al komt die deels ook van de melk zelf).

Ver van ons bord
Verder is het opvallend dat ver van ons bord ook vaak ver van ons bed betekent. Slechts een op de vier (27%) van de respondenten weet dat de soja die dieren voor onze kipfilets en gehaktballen eten voornamelijk uit Zuid-Amerika komt. Hetzelfde geldt voor palmolie: slechts 15% weet dat in meer dan de helft van de producten in de supermarkt palmolie zit verwerkt. De rest geeft aan het niet te weten, of geeft een lagere inschatting.

Gedrag
Uit enkele gedragsvragen blijkt dat 19% van de Vlamingen zegt een dieet te volgen, 12% een voedselallergie heeft, 5% vegetariër is en 3% veganist.

Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram