Gerelateerde artikels
Is havermout gezond als je wil afvallen?
In dit artikel
Is havermout gezond als je wil afvallen?
dossier
Als je wat kilo’s kwijt wil, is het een goed idee om je dag starten met een gezond ontbijt dat lang verzadigt, zodat je niet meteen weer gaat snacken. Maar het is niet altijd makkelijk om gezonde keuzes te maken binnen het rijke aanbod van broden en ontbijtgranen. Havermout heeft alvast zijn gezond imago mee. Maar is dat terecht? En is het een betere keuze dan brood?
Lees ook: Is granola het ideale ontbijt voor wie op zijn lijn let?
Voedingswaarde havermout
In één bord (40 gram) havermout zit:
- 149 kcal energie
- 2,9 gram vet
- 0,5 gram verzadigd vet
- 24,3 gram koolhydraten
- 0,8 gram suikers
- 2,9 gram vezels
- 5,1 gram eiwit
Haver bevat dus veel vezels en langzame koolhydraten zodat je urenlang verzadigd blijft, en dat zonder veel calorieën te eten. Daarnaast is havermout rijk aan vitaminen en mineralen zoals vitamines B1 en B5, mangaan, koper, magnesium, fosfor, zink en ijzer.
Lees ook: Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?
Is havermout beter dan brood?
Voor je ontbijt kies je het best voor onbewerkte, volkoren producten. Die geven je langer een verzadigd gevoel en vermijden de snelle glucosepieken die je bijvoorbeeld wel krijgt als je witbrood eet. Volkoren producten ondersteunen een goede darmwerking, wat essentieel is voor je immuunsysteem.
Al die gezonde eigenschappen danken volkoren granen aan de aanwezigheid van vezels. En in tegenstelling tot tarwe en de meeste andere granen waarvan brood is gemaakt, bevat haver grote hoeveelheden van een specifiek type vezel: bètaglucanen. Deze vezelsoort verlaagt het cholesterolgehalte. Zo zou regelmatig havermout op het menu zetten, zelfs bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten.
Haver is dus erg gezond, en je kan het gerust elke dag op je menu zetten. Al is het geen slecht idee om ook eens te experimenteren met andere volwaardige graansoorten zoals boekweit of quinoa om je ontbijtpap te maken. Variatie is immers een van de belangrijkste pijlers van een gezond eetpatroon.
Lees ook: Welk brood is het gezondst?
Verschil havermout, havervlokken en havermoutmix
Belangrijk als je havermout aankoopt, is dat je kiest voor de meest onbewerkte vorm. Supermarkten verkopen vandaag namelijk verschillende soorten: havervlokken, havermout en kant-en-klare havermoutmix.
Het verschil zit in de mate van bewerking. Havervlokken zijn simpelweg geplette graankorrels. Havermout verkrijg je door de vlokken nog eens in kleinere stukjes te knippen. Daarbij worden ook enkele vezels gebroken. Dat betekent dat je minder lang verzadigd zal zijn dan bij het eten van havervlokken. Supermarkten bieden doorgaans ook kant-en-klare havermoutmix. Dat is nog fijner gemalen havermout, waardoor je bloedsuikerspiegel sneller zal pieken en dalen. De havermoutmixen bevatten soms ook verborgen suikers, aroma’s en andere additieven die je niet nodig hebt.
Lees ook: Zijn haverzemelen gezond?
Recepten met havermout
Havermout kan je overigens op verschillende manieren bereiden: je kan een pap maken met stukjes banaan en een lepel notenpasta. Of je kan zelf granola maken met havermout door een mengsel van havermout, noten, zaden en pitten een half uurtje in de oven te roosteren of drie minuten in een koekenpan te bakken.
Om ’s morgens tijd te winnen, kan je de avond voordien ‘overnight oats’ maken. Dat doe je door een afsluitbaar doosje met een kopje havermout per persoon en genoeg vocht (water of melk) om de granen helemaal te bedekken. Dek af, zet het potje in de koelkast en ga slapen. Tijdens de nacht zal de haver het vocht helemaal absorberen.
Lees ook: Hoe maak je ontbijtcrumble?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist