Hoe (on)gezond zijn de verschillende varianten van koffie?

In dit artikel
Hoe (on)gezond zijn de verschillende varianten van koffie?

dossier

Een dampende kop koffie is een van de dagelijkse geneugten. Er is bovendien voor ieder wat wils: een zwarte koffie zonder meer of de meer royale koffiedrankjes met melk of slagroom. Maar hoe ongezond zijn die verschillende koffies?

Lees ook: Koffie is niet verkeerd

Welke koffiesoorten zijn er?

  • Een cappuccino is in feite espresso die men aanvult met gestoomde melk en melkschuim. De verhouding is doorgaans 1/3 espresso, 1/3 gestoomde melk en 1/3 opgeschuimde melk.
  • Voor een latte voegt men meestal gestoomde melk toe aan espresso. Door de grotere hoeveelheid melk krijgt de koffie een mildere, licht zoete smaak.
  • Een klassieke macchiato maak je met een espressoshot en een scheutje melk. Bij een latte macchiato is het net andersom: een glas melk wordt aangelengd met een shot espresso. 
  • Een frappuccino ten slotte is een ijscappuccino. Dit rijke koffiedrankje bevat koffie, ijs, melk, suiker, karamelsaus of een siroop met een bepaald smaakje en soms ook slagroom.

Lees ook: Cafeïne en slaap: wanneer drink je best je laatste koffie?

Gezond of ongezond?

Getty_koffie_cappuccino_macciato_gezond_2023.jpg

© Getty Images

Of een koffiedrankje al dan niet gezond is, ligt vooral aan de hoeveelheid melk, melkschuim, slagroom en suiker. Afhankelijk van de verhoudingen van deze ingrediënten, verschilt ook het voedingsprofiel.

Koffie zelf bevat nauwelijks 1 kcal, maar de melk en andere ingrediënten die erin zitten, kan dat calorieënaantal doen aandikken. De melksoort kan bovendien variëren. Zo bevat magere melk bijna de helft minder calorieën dan volle melk. Melk bevat belangrijke aminozuren en eiwitten, maar tenzij je kiest voor magere melk of plantaardige melk, bevat melk ook verzadigde vetten. Te veel van die vetten linkt men aan allerlei gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten.

Slagroom bevat naast vet ook een grote hoeveelheid suiker. Een te hoge suikerinname draagt bij tot gewichtstoename, insulineresistentie, leverfalen en pancreaskanker. De koffiedrankjes die heel rijk zijn aan vet en suiker, drink je dus beter niet te vaak.

Lees ook: Koffie voor je training helpt om meer vet te verbranden

Wat is de gezondste koffie?

  • Frappuccino’s zijn een ware caloriebom. Ze bevatten tot wel 60 gram suiker en 15 gram vet. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert niet meer dan 25 gram (6 theelepels) toegevoegde suiker per dag. Dat maakt een frappuccino veruit de ongezondste keuze.
  • Latte’s staan op nummer twee. Ze bevatten een grote hoeveelheid melk en dus ook behoorlijk wat calorieën en vetten.
  • Cappuccino's bevatten iets minder melk, maar nog steeds een behoorlijke hoeveelheid calorieën en vetten per portie.
  • Macchiato's daarentegen bevatten slechts een scheutje melk en zijn aanzienlijk lager in calorieën en vet. Dat maakt deze koffiesoort de gezondste keuze uit de rij.

Lees ook: Is ongefilterde koffie ongezond?

Bronnen:
https://www.healthline.com
https://www.homegrounds.co

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram