Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Deze voedingsmiddelen helpen je op gewicht te blijven

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Bepaalde soorten fruit en groenten helpen je makkelijker je gewicht te behouden of zelfs gewicht te verliezen. Dat blijkt uit een grootschalige Amerikaanse studie. Het gaat vooral om groenten en fruit die rijk zijn aan flavonoïden, organische verbindingen die tot de antioxidanten gerekend worden.

Wetenschappers van de Universiteiten van Harvard en East Anglia volgden 124.086 Amerikaanse mannen en vrouwen gedurende 24 jaar op: om de twee jaar werden ze gewogen en moesten ze een vragenlijst over hun voedingsgewoonten invullen. In deze data vonden de onderzoekers een verband tussen een hogere inname van verschillende types flavonoïden en het behouden van gewicht op middelbare leeftijd. Mogelijk kunnen deze voedingsmiddelen ook een rol spelen in het verliezen van gewicht en het voorkomen van obesitas en de consequenties daarvan.

De flavonoïden die een invloed hadden op het gewicht van de proefpersonen, komen vooral voor in fruit zoals bosbessen, kersen, appels, peren, pruimen, aardbeien en druiven. Ook pepers en selder werden geassocieerd met minder gewichtstoename. Bij bijvoorbeeld sinaasappelen en uien, die een ander type flavonoïden bevatten, was er geen duidelijk verband.

De onderzoekers besluiten dat zelfs een kleine hoeveelheid inname van deze fruit- en groentensoorten (ongeveer 100 gram per dag) een verschil kan maken . Mogelijk zijn er nog andere soorten, zoals blauwe bessen en frambozen, die een gelijkaardig effect kunnen hebben, maar deze werden niet specifiek opgenomen in de vragenlijst.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160201_02102349


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram