Hormoontherapie geeft vroeggeborenen problemen later in leven

nieuws De noodzakelijke behandeling van te vroeg geboren kinderen met dexamethason zou tot gezondheidsproblemen kunnen leiden op latere leeftijd. Dexamethason is een glucocorticoid hormoon en is nodig om bij te vroeg geboren baby’s longproblemen te behandelen. Hiermee behandelde kinderen vertonen op 7- tot 10-jarige leeftijd meer gedragsproblemen; een lagere reactie van het hart- en vaatstelsel op stress; een lagere stresshormoon-productie; achterblijvende motorische ontwikkeling; en een veranderde immuunfunctie. Dit blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Dexamethason is wereldwijd het meest gebruikte middel bij prematuren. Eerder onderzoek van het UMC Utrecht heeft uitgewezen dat het hormoon hydrocortison een goed alternatief vormt voor dexamethason. Het middel is even goed voor de longen en geeft later geen gezondheidsproblemen.
Ook in premature ratten heeft dexamethason schadelijke gevolgen. Met dexamethason behandelde ratten hebben op jonge leeftijd een te hoge bloeddruk en afwijkende hartspiercellen. Ook hebben deze ratten een verminderde stresshormoon-productie en een veranderde immuunfunctie, net zoals aangetoond bij kinderen. Bovendien gaan de ratten dood op driekwart van de levensduur van hun gezonde nestgenoten, ze lijden dan aan hart- en nierfalen. Het betekent dat bij dexamethason-kinderen goed gelet moet worden op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Lees ook: Vroeggeboorte of prematuriteit


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram