Hoe krijg je meer energie?

123-ouder-koppel-blij-lopen-energie-04-17.jpg

nieuws Vermoeidheid zonder specifieke (gezondheids)oorzaak is vaak toe te schrijven aan stress, een gebrek aan slaap, een slecht eetpatroon en andere factoren die verband houden met de levensstijl. Wat kan je doen?

- Zorg voor gezonde energie boosting snacks: fruit, halfvolle yoghurt, een hardgekookt eitje, een granolareep zonder suiker, een volkorentoast met plattekaas en radijsjes, een sneetje volkorenbrood met natuurham ...

- Eet regelmatig zodat je niet zonder ‘brandstof’ valt. Een gezonde kleine portie om de 3 à 4 uren is ideaal.

- Beweeg voldoende. Misschien voel je je te moe om te bewegen of te sporten, maar finaal zal het lonen. Regelmatig bewegen zorgt er namelijk voor dat je meer energie hebt. Start rustig met een wandeling van een kwartier per dag en bouw geleidelijk op tot je in staat bent om wekelijks 2 à 3 uur goed door te stappen of aan een fiks tempo te fietsen bijvoorbeeld.

- Hou je gewicht op peil. Overgewicht belast je lichaam en je hart en ook dat kan een vermoeid gevoel geven.

- Slaap voldoende en regelmatig. Probeer elke dag omstreeks hetzelfde uur naar bed te gaan en op te staan. Ontspan je voor je gaat slapen en probeer middagdutjes te vermijden.

- Vermijd stress zoveel mogelijk. Stress verbruikt heel veel energie. Ben je een stresskip, zoek dan een uitlaatklep in sport, lezen of muziek beluisteren om te ontspannen. Of spreek af met vrienden om samen op stap te gaan en te relaxen.

- Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en cola. Dat is een aanbeveling van The Royal College of Psychiatrists in Engeland. Zij raden aan om over een periode van 3 weken geleidelijk te stoppen en daarna een cafeïnevrije periode van een maand in te lassen om te zien of het helpt.

- Drink minder alcohol, vooral voor bedtijd. Alcoholgebruik zorgt ervoor dat je minder diep slaapt waardoor je je de dag erna vermoeid voelt, ook al sliep je acht uren.

- Drink meer water, vooral na beweging of sport. Soms voel je je vermoeid omdat je te weinig vocht hebt!

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram