Citrusfruit: hoe gezond is een ugli?

In dit artikel
Citrusfruit: hoe gezond is een ugli?

dossier

De ugli is een inheemse vrucht uit Jamaica die het resultaat is van een natuurlijke kruising tussen een sinaasappel, een grapefruit en een mandarijn. De vrucht is ongeveer zo groot als een grapefruit of mandarijn en de kleur ligt ergens tussen groen en oranje in. De vrucht ziet er niet zo aantrekkelijk uit. De naam is afgeleid van het Engelse woord “ugly”, maar hij wordt ook tangelo genoemd. 

Lees ook: De voordelen van citrusvruchten voor je gezondheid en welzijn

Hoe smaakt ugli (tangelo)?

123-ugli-fruit-10-11-22.jpg

Een ugli heeft zacht, sappig vruchtvlees met een paar pitjes. De smaak combineert zoete en pittige tonen met een lichte bitterheid. Hij is echter niet zo bitter als grapefruit of zo zoet als sinaasappel. 

Een ugli heeft het voordeel dat hij heel gemakkelijk te pellen is. De vrucht is zo gemakkelijk te hanteren dat je er fruitkwartjes van kunt maken en ze gemakkelijk in stukjes kunt snijden.

Lees ook: Hoe gezond zijn mandarijnen?

Bron van vitamines

Als lid van de citrusvruchtenfamilie staat ugli bekend om zijn hoge vitaminegehalte, vooral vitamine C - tussen 35 en 55 mg per 100 g - een vitamine die het immuunsysteem versterkt.


De vrucht zit ook boordevol antioxidanten, vooral flavonoïden, die bijzonder gunstig zijn in de strijd tegen kanker. En last but not least is het ook een geweldige bondgenoot bij het afvallen. Omdat deze vrucht weinig calorieën bevat (45 kcal/100 g), kan hij op elk moment gegeten worden, behalve dan voor wie kampt met maag- en darmproblemen.

Lees ook: Pesticiden: hoe kan je bestrijdingsmiddelen op groente en fruit zoveel mogelijk vermijden?

Bron:
https://www.healthline.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram