- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- dossierPijn in de borsten: hinderlijk maar meestal onschuldig
- nieuwsManhaé: natuurlijke voedingssupplementen om symptomen menopauze te verlichten
- dossierPMDD: heel ernstige vorm van PMS
- dossierDe menopauze in het kort uitgelegd: wat je zeker moet weten
Hormoonbehandeling menopauze verhoogt kans eierstokkanker
nieuws
Een hormonale behandeling tijdens de menopauze (hormoonsubstitutiebehandeling of HST) verhoogt de kans op eierstokkanker. Dat blijkt uit een grote overzichtsstudie van de Britse Collaborative Group on Epidemiological Studies of Ovarian Cancer in The Lancet.
De groep analyseerde in totaal meer dan vijftig studies met gegevens van meer dan 21.000 postmenopauzale vrouwen met eierstokkanker, waarvan ongeveer de helft HST gebruikte. Daaruit blijkt een verhoogde kans op eierstokkanker bij vrouwen die hormoonsuppletie gebruikten, ook als dat korter was dan 5 jaar. Het risico op eierstokkanker nam gemiddeld met 43 procent toe, bij minder dan 5 jaar HST-gebruik, en dit zowel bij HST met enkel oestrogeen als de combinatiepreparaten. Hoe langer HST, hoe groter de kans op eierstokkanker. Het risico nam af naarmate de vrouwen langer waren gestopt, maar was zelfs 5 jaar na het stoppen nog licht verhoogd.
Alhoewel het hier om epidemiologische studies gaat waarmee geen oorzakelijk verband kan worden bewezen, menen de auteurs dat het hier waarschijnlijk wel om een oorzakelijk verband gaat, onder meer omdat alleen de kans op twee van de vier types eierstokkanker verhoogd is.
Anderzijds moet hierbij wel worden aangestipt dat eierstokkanker een zeldzame kanker is. Een risicotoename van 43 procent betekent in feite dat één vrouw op duizend die HST gebruikt(e) eierstokkanker krijgt in plaats van minder dan één op duizend. Het absolute risico is dus beperkt, zo merken de onderzoekers uitdrukkelijk op.
HST verhoogt mogelijk ook licht het risico op de veel meer voorkomende borstkanker en hart- en vaatziekten. Dat neemt niet weg dat volgens recente aanbevelingen HST aanbevolen blijft voor vrouwen met hinderlijke overgangsklachten (opvliegers, nachtelijk zweten, urineverlies, …), maar liefst in de laagst mogelijke dosis en zo kort mogelijk.
Belangrijk ook is om op te merken dat de studie alleen ging over HST na de menopauze en niet over de anticonceptiepil. Gebruik van de anticonceptiepil verlaagt net de kans op eierstokkanker.