Soorten eetstoornissen en hun impact op de gezondheid

In dit artikel
Soorten eetstoornissen en hun impact op de gezondheid

dossier

Een eetstoornis is een complexe aandoening die invloed heeft op iemands relatie met voedsel, lichaamsbeeld en gewicht. Het treft zowel mannen als vrouwen, ongeacht leeftijd of achtergrond. Eetstoornissen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de fysieke en mentale gezondheid van een persoon. 

Een eetstoornis wordt gekenmerkt door abnormaal eetgedrag dat vaak voortkomt uit diepgewortelde emotionele problemen. Het gaat verder dan alleen maar bezorgd zijn over gewicht of uiterlijk - het draait om controle en gevoelens van eigenwaarde. Deze aandoening kan zich manifesteren in verschillende vormen: anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis zijn de meest voorkomende.

Lees ook: Eetstoornis Arfid: wanneer voedsel angst inboezemt

Lichamelijke en mentale complicaties

getty_eetstoornis_weegschaal_2024.jpg

© Getty Images

Het hebben van een eetstoornis kan ernstige lichamelijke en mentale complicaties veroorzaken.

  • Fysiek kan het leiden tot uitdroging, elektrolyt onevenwichtigheden, hartproblemen en problemen met de spijsvertering. Het kan ook de menstruatiecyclus bij vrouwen verstoren en osteoporose veroorzaken door calciumtekort.
  • Op mentaal gebied kunnen mensen met een eetstoornis last hebben van angststoornissen, depressie en laag zelfbeeld. Ze kunnen obsessief bezig zijn met gewichtscontrole en voedselkeuzes, waardoor ze moeite hebben om normaal sociaal leven te leiden.

Lees ook: Bigorexia: wanneer sporten ongezond wordt

Herstel

Het is belangrijk om te begrijpen dat het herstellen van een eetstoornis een langdurig proces is dat professionele hulp vereist. Het betrekken van een team van specialisten, waaronder psychologen, voedingsdeskundigen en artsen, is essentieel om de fysieke en mentale gezondheid te herstellen.

Het begrijpen van wat een eetstoornis is en hoe het iemands leven kan beïnvloeden, is de eerste stap naar herstel. Met de juiste behandeling, steun en toewijding kunnen mensen met een eetstoornis weer controle krijgen over hun leven en hun weg vinden naar herstel en welzijn.

Soorten eetstoornissen

1. Anorexia nervosa:

Anorexia nervosa is een eetstoornis waarbij iemand obsessief bezig is met gewichtsverlies en een verstoord lichaamsbeeld heeft. Mensen met anorexia beperken vaak hun voedselinname drastisch, waardoor ze gevaarlijk ondergewicht ontwikkelen. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals uitputting, hormonale onbalans en zelfs hartproblemen.


2. Boulimia nervosa:

Boulimia nervosa wordt gekenmerkt door terugkerende episodes van overeten gevolgd door gedragingen om het ingenomen voedsel te compenseren, zoals braken of overmatig sporten. Vaak ervaren mensen met boulimia gevoelens van schaamte of schuld na deze episodes. Boulimia kan leiden tot uitdroging, maag- en darmproblemen en verstoring van de elektrolytenbalans, wat gevaarlijk kan zijn voor het hart.


3. Binge eating disorder:

Binge eating disorder (BED) is een eetstoornis waarbij iemand regelmatig grote hoeveelheden voedsel consumeert in korte tijd, zonder dat er sprake is van compenserend gedrag. Mensen met BED ervaren vaak gevoelens van controleverlies tijdens deze eetbuien en voelen zich daarna schuldig of beschaamd. Het kan leiden tot obesitas, hoge bloeddruk en diabetes.


4. Orthorexia nervosa:

Orthorexia nervosa staat voor een obsessieve fixatie op gezond eten en het vermijden van voedingsmiddelen die als ongezond worden beschouwd. Hoewel gezonde eetgewoonten belangrijk zijn, kan orthorexia leiden tot sociale isolatie, tekorten aan voedingsstoffen en een verstoorde relatie met voedsel.


5. Pica:

Pica is een eetstoornis waarbij mensen niet-eetbare items consumeren, zoals klei, krijt of haar. Deze stoornis komt vaker voor bij kinderen en mensen met bepaalde ontwikkelingsstoornissen of mentale aandoeningen. Het kan ernstige schade aan het spijsverteringskanaal veroorzaken en vergiftiging veroorzaken.

Lees ook: Waarom denken anorexiapatiënten dat ze dik zijn?

Belang van vroege detectie en behandeling:

Het is essentieel om eetstoornissen zo vroeg mogelijk te detecteren en te behandelen om verdere schade aan de gezondheid te voorkomen. Familieleden, vrienden en zorgverleners moeten letten op tekenen zoals gewichtsverlies, obsessieve gedachten over eten en lichaamsbeeld, en veranderingen in eetgedrag. Het zoeken naar professionele hulp is cruciaal voor herstel.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram