Orthorexia: als gezond eten niet gezond meer is. Een nieuwe eetstoornis.

dossier Als gezond eten een obsessie wordt, spreken we van orthorexia. Orthorexiapatiënten denken elke minuut van de dag aan gezond eten en weigeren alles wat in hun ogen ongezond is. Ze zijn argwanend voor elke gram vet, ze eten nog enkel rauwkost (groenten koken betekent vitamineverlies), ze zijn als de dood voor junkfood, ze slaan elk dessert en koekje bij de koffie af en gaan niet meer op restaurant. Op daguitstap voorzien ze hun eigen 'survival kit'.
Zij hebben met andere woorden alleen nog maar interesse in de voedingswaarde en het fysiologische nut van eten. In tegenstelling tot de eetstoornissen anorexia of boulimia nervosa gaat het bij orthorexia vooral om de kwaliteit en niet zozeer om de kwantiteit van het eten.
Onder sporters en fitness beoefenaars komt de obsessie relatief vaak voor.

Gevaar voor een al te eenzijdig voedingspatroon

Mensen die verslaafd zijn aan gezond eten, denken hierdoor in optimale conditie te geraken. Integendeel. Omdat te veel voedingsmiddelen argwanend worden bekeken en worden vermeden, ontstaat vaak een eenzijdig voedingspatroon en als gevolg daarvan ook allerlei tekorten en lichamelijke klachten.
Gedacht moet worden aan maagklachten, menstruatiestoornissen, spierkrampen, hartritmestoornissen en nier- en leverbeschadigingen.

Overbekommerd zijn over gezond eten kan evolueren in een te streng dieet wat kan leiden tot de eetstoornissen anorexia of boulimia nervosa.

Gezond eten betekent ook genieten

In tegenstelling tot eetstoornissen als boulimia of anorexia, heeft iemand die aan orthorexia lijdt over het algemeen geen negatief zelfbeeld. Sterker nog: vaak voelt de patiënt zich juist superieur. Andere mensen proppen immers maar van alles naar binnen, terwijl zij (of hij) alleen het beste van het beste nuttigt. Het gaat bij orthorexia nervosa dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten, maar om de kwaliteit ervan. Aan de kwaliteit van het eten wordt de kwaliteit van het leven afgemeten. En het verraderlijke van deze aandoening is dat ze langzaam begint. Vaak worden eerst vlees, vis, graan en zuivel uit het dieet geweerd. Daarna wordt er alleen nog maar biologisch geteeld voedsel genuttigd. Op den duur wordt er ook geen gekookt voedsel meer gegeten. Rauwe groenten en fruit is uiteindelijk het enige dat nog gegeten wordt. En afgezien van het feit dat deze keuze duidelijk niet de meest gezonde is, haalt het ook alle plezier uit het leven. Je bent immers de hele dag met verantwoorde voeding bezig.

Gezond eten betekent evenwichtig en gevarieerd eten, maar ook genieten. Een gezond voedingpatroon sluit een overheerlijke maaltijd niet uit. Het komt erop aan het juiste evenwicht te vinden tussen de calorieën, de voedingswaarde en het aspect genieten. Er bestaan ten slotte geen goede en slechte voedingsmiddelen. Hoeveel je van bepaalde voedingsmiddelen eet en hoe vaak is meer doorslaggevend.

Lees ook: De Voedingsdriehoek: de basis van elk voedingsadviesLaatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram