Wetenschappers ontdekken hoe ze het jojo-effect kunnen voorkomen

123m-gewicht-11-8-20.jpg

nieuws

Veel mensen die op dieet zijn geweest, kennen het jojo-effect: na het dieet komen de kilo's er snel weer bij. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dat komt, en belangrijker, hoe het te voorkomen. 

Wetenschappers van het Max Planck Institute for Metabolism Research en de Harvard Medical School hebben aan de hand van een studie bij muizen aangetoond dat de communicatie in de hersenen verandert tijdens een dieet. Het team focuste zich vooral op een groep neuronen in de hypothalamus, de AgRP neuronen, die het hongergevoel regelen. Zo bleek dat de zenuwcellen die het hongergevoel sturen sterkere signalen krijgen tijdens een dieet, en die verandering bleef nog lang na het dieet aanhouden. Dat verklaart waarom de muizen na het dieet aanzienlijk meer gingen eten en bijgevolg snel verdikten.

Lees ook: Celien Rombouts over de basisprincipes van intuïtief eten

Jojo-effect na dieet tegengaan

"Tot nu toe werd vooral gekeken naar de effecten op korte termijn na een dieet. Wij wilden zien wat er op de lange termijn verandert in de hersenen," vertelt Henning Fenselau, die het onderzoek leidde. De bevindingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van medicijnen die voorkomen dat het hongergevoel tijdens en na een dieet wordt aangewakkerd. Maar voor het zover is, moeten de onderzoekers eerst kijken of ze de lijn kunnen doortrekken naar hersenen van mensen. “We gaan nu onderzoeken hoe we de mechanismen die de versterking van de neurale paden mediëren ook bij mensen kunnen blokkeren”, klinkt het.

Lees ook: 7 tips om je vetverbranding te stimuleren

Bronnen:
https://www.eurekalert.org
https://www.sciencedirect.com
https://wibnet.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram