Celien Rombouts over de basisprincipes van intuïtief eten

getty_vork_vrouw_ogen_2023.jpg

boeken-interviews

Onze redactrice woonde op uitnodiging van hartcoherentiecoach Katrien Geeraerts een lezing van Celien Rombouts bij. Celien is auteur van het boek “F*ck It. Maandag start ik écht… en andere dieetonzin weerlegd” en begeestert het immens populaire Instagram account healthyhabits.celien.



“95 percent van wie een dieet volgt, komt uiteindelijk terug op z’n oude gewicht, of weegt nadien zelfs meer.”

Celien Rombouts, diëtist van opleiding en nu op de barricades tegen alle dieetonzin die we onszelf wijsmaken, laat de uitspraak even nazinderen. Het publiek in de zaal weet exact wat ze bedoelt. De meeste aanwezigen kennen die ‘eeuwige dieetcirkel’ maar al te goed: het gevoel van schaamte als je dieet voor de zoveelste keer mislukt, de daarop volgende vreetbuien (“Nu is het toch om zeep!”) en de goede intenties als we er voor de zoveelste keer opnieuw aan beginnen. Celien heeft slechts één advies voor ons: stap uit die cirkel, stop met diëten en leer stap voor stap je lichaamssignalen terug te (h)erkennen. Ze kent de dieetvalkuilen uit eigen ervaring maar besefte in haar eigen praktijk pas hoe fout we met z’n allen bezig zijn.

Alle dieetregels overboord

Celien Rombouts: “Een tijdlang probeerde ik mijn cliënten te helpen met lijstjes van wat ze niet mochten eten en hen op vaste momenten op de weegschaal te zetten. Ik wist niet beter. Maar gelukkig werd niemand daarvan, integendeel. Het deed mij kiezen voor een andere aanpak, om mensen gezonder te maken op mentaal en fysiek vlak zonder de focus te leggen op afvallen. Zo heb ik intuïtief eten leren kennen. Baanbrekend is dat idee niet. Als diëten niet bestond, was intuïtief eten gewoon eten.”

Dat het concept aanslaat, bewijst de populariteit van Celiens boek en Instagram account. Eindelijk zegt een diëtist wat iedereen wil horen: alle dieetregels mogen overboord. Celien raadt ons aan om de relatie met ons lichaam en eten anders te bekijken. We moeten ons niet langer blind staren op het cijfer op de weegschaal, wel op onze gezondheid en hoe goed we ons in ons vel voelen. Weg met de dieetcultuur dus, want die maakt meer kapot dan je lief is.

Celien Rombouts: “Een op de tien vrouwen zou een zwangerschap opgeven om haar droomlichaam te krijgen. Volgens de studie Jongeren en Gezondheid in Vlaanderen uit 2019 vond 43,3 procent van de meisjes tussen elf en achttien jaar zich te dik. Uit een andere studie blijkt dat meisjes gemiddeld al op hun achtste beginnen te diëten. We leven in een maatschappij waarin dik zijn het ergste lijkt te zijn dat je kan overkomen. Weight stigma, het discrimineren op basis van gewicht, is nochtans enorm schadelijk en heeft een diepe emotionele impact. Overal ter wereld worden mensen die zwaarder zijn, gestereotypeerd als lui, met gebrek aan wilskracht of karakter, minder intelligent en onaantrekkelijk. Een andere leugen die we met de paplepel ingelepeld krijgen, is dat dun zijn gelijk is aan gezond zijn. Uit onderzoek blijkt dat lichaamsgewicht en gezondheid helemaal niet zo nauw met elkaar verbonden zijn als wij aangeleerd kregen.” 

Leer vertrouwen op jezelf

Getty_intuitiefeten_honger_2023.jpg

© Getty

We hebben nog een lange weg te gaan, en die begint met zelfacceptatie, tevens ook het vierde en voorlaatste hoofdstuk van Celiens boek. Daarin stippelt ze de weg naar zelfliefde uit, maar die is een stuk minder wollig dan de naam doet vermoeden. “Aanvaard je genetisch bepaald gewicht, heb respect voor je lichaam, koop geen te kleine kleren in de hoop dat ze binnenkort wél passen, … Intuïtief eten is een gewichtsneutrale aanpak. De focus ligt niet op gewicht maar op het verbeteren van je relatie met eten en je lichaam én je gezondheid. We proberen effectief je gezondheid te verbeteren door stap voor stap naar gezond gedrag te gaan. Dus, het is niet gewoon ‘eet maar wat je wil’, dat is eerder impulsief eten. Het gaat ook niet enkel om eten, maar voornamelijk over jouw gedachten over voeding en je lichaam. Vertrouw op jezelf, luister naar de signalen van je lichaam en zorg ervoor zoals je voor je eigen kind zou zorgen.”

Dat brengt ons bij één van de basisprincipes van intuïtief eten: leer honger respecteren en luister naar je verzadiging, kortom: eet wanneer je honger hebt, tot wanneer de honger over is. Ook moet je leren inzien dat een bepaald voedingsmiddel nooit ‘goed’ of ‘slecht’ is, het is het totaalplaatje dat telt. Leer denken in termen van wat gezond voor je is, niet in functie van het getal op de weegschaal. Heb respect voor je lichaam. 

Het klinkt misschien complex (maar dat was punten tellen per voedingsmiddel ook ooit) en toch is er niets eenvoudiger en natuurlijk dan intuïtief eten. We zijn het alleen afgeleerd door de jaren heen. 

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram