Waarom zwaar ontbijt en licht avondmaal helpt om af te vallen

nieuws

Wil je afvallen? Ontbijt dan als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, zo luidt het gezegde. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum schrijven in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Reports dat ons bruine vetweefsel, dat suiker en vet verbrandt, aan het begin van de dag het meest actief is. In de loop van de dag neemt die activiteit af.

Vetten uit een maaltijd die ‘s ochtends werd gegeten verdwenen sneller uit het bloed, waarschijnlijk door verbranding in bruin vet. Dit verklaart de resultaten van een eerdere studie waarin twee groepen vrouwen met obesitas precies dezelfde hoeveelheid calorieën per dag te eten kregen. Het enige verschil was dat de ene groep ’s ochtends de meeste calorieën at en de andere groep ’s avonds. De vrouwen die ’s ochtends de meeste calorieën aten, verbrandden die veel beter dan de vrouwen die ’s avond aten, en vielen daardoor sneller af. 

Waarschijnlijk heeft dat iets te maken de biologische kok die wordt aangestuurd door daglicht, denken de onderzoekers. Hoe later op de dag, hoe trager bruin vet werkt. ‘s Nachts is het keerpunt, dan wordt het bruin vet weer actiever met verbranden om warmte op te wekken. De piek van de vetverbranding ligt op het moment van wakker worden, voor de start van de dag. Dan begint de cyclus opnieuw. 

Bron:
www.cell.com
www.lumc.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram