Vijf kilo minder in vijf weken – het concept

In dit artikel
Vijf kilo minder in vijf weken – het concept

dossier Wil je gezond afvallen met lekker eten en zonder hongergevoel? Dan nodigen wij je graag uit om mee te stappen in onze afslanksessie en dag na dag samen met ons te koken.
Eerst nog wat tekst en uitleg, volgende week beginnen we eraan!

Het dieet zonder naam

Het eetschema dat je de volgende vijf weken voorgeschoteld krijgt, is niet gebaseerd op een bestaand dieet of gemaakt onder de ‘auspiciën’ van een diëtist(e) of voedingsdeskundige.
Er moeten geen grammen worden afgewogen of calorieën worden geteld. En er komen geen shakes of maaltijdvervangers aan te pas. Je zou het kunnen definiëren als een soort ‘case’ – natuurlijk wel beïnvloed door verschillende theorieën en gangbare diëten, dat kan ook niet anders - die met succes werd afgerond. De sleutelwoorden zijn gezonde voeding, gezond verstand, voldoende slaap, voldoende water en voldoende beweging. Hoeveel je afvalt, hangt uiteraard af van de graad van je overgewicht en de mate waarin je dagelijks sport of beweegt. Dit dieet werd uitgetest door een persoon met een BMI van 28, lees licht overgewicht.

Groente in de hoofdrol

123-rauwe-groenten-gez-voed-01-16.jpg

Het concept is gebaseerd op heel veel verschillende soorten groente (in alle kleuren en bereidingswijzen), een gewone portie vlees of vis, weinig vet en niet al te veel fruit. Koolhydraten enkel bij het ontbijt en helemaal geen suiker (behalve die in groente en fruit).

Eenmaal per week is er ruimte voor een zondedag en dat hoeft niet per sé op zondag te zijn. Op de zondedag eet en drink je tijdens de lunch of het avondmaal gewoon waar je zin in hebt. Als je gasten hebt of uit eten mag/moet, is dat de ideale gelegenheid om je zondedag te verzilveren.

Wat staat er op het menu?

Vóór elke maaltijd (ontbijt, lunch, avondmaal) drink je een vol glas water en overdag drink je verder tot je minimum een fles van anderhalve liter uit hebt.

HD-pannekoek-fruit-03-16.jpg

'power'pannekoek

Het ontbijt is easy peasy, elke morgen hetzelfde: een power pannenkoek (* geïnspireerd op de Dukan pannenkoek, zie hieronder) met een stukje fruit, en koffie of thee a gogo. Halfvolle melk mag, suiker is taboe.

Plan B: Lust je die pannenkoek niet, dan kan je havermoutpap eten of twee sneetjes volkorenbrood met wat smeerkaas, plattekaas of een eitje. Zeker geen zoet beleg of suikerhoudend voedsel.

(*)Hoe maak je de power pannenkoek?
Je mengt 1 ei, 1 (magere) petit suisse (zonder suiker)of dezelfde hoeveelheid plattekaas, 2 à 3 el haverzemelen (verkrijgbaar in de natuurwinkel, geen haverVLOKKEN) met een vork in een kommetje. Je smeert een flensjespan in met wat olijfolie (gebruik hiervoor een kwastje) en je giet het beslag in de hete pan. Strijk met de bolle kant van een lepel het beslag wat open en bak de pannenkoek aan beide zijden. Draai de pannenkoek pas om (met een grote spatel) als het 'deeg' niet meer glanst, niet meer vochtig is. Desgewenst kan je er een halve koffielepel canderel of stevia bijdoen, of er wat dadelsiroop bij serveren, maar dat hoeft niet echt als je er fruit bij eet. Wees gerust, met zo’n pannenkoek bij de start van de dag kan je verder tot de middag!

Fruit bij het ontbijt: enkele blauwe bessen of frambozen, een halve vijg (zeer lekker als je ze in stukjes snijdt en meebakt met de pannenkoek), een paar schijfjes mango, een paar schijfjes kaki, een halve kiwi of een kwart appel.

123-soep-pompoensoep-01-16.jpg

pompoensoep

De lunch: ’s middags wordt er soep gegeten (twee grote borden of koppen) met een balkje kaas, wat vlees, of een blikje vis voor de ‘bite’ (in de soep doen of afzonderlijk opeten).
Soep geeft een goed verzadigingsgevoel en is ook handig om mee te nemen naar het werk. Je kunt ze vooraf maken wanneer je wat meer tijd hebt (vb. in het weekend) en invriezen. Verandering van spijs doet eten... Wel, voor de variatie krijg je per week zo’n drie à vier soorten soep op het menu! Dat is uiteraard geen must, je kunt ook een hele week dezelfde soep eten.
Plan B: ben je niet echt een soepmens, dan kan je de soep (af en toe eens) vervangen door een groenteslaatje met een dressing op basis van 1 el olijfolie, ½ el appelazijn en wat verse kruiden. Of door (halfvolle of magere) yoghurt met een stuk fruit (zie fruitsoorten bij het ontbijt en tussendoortjes). Een restje van de dag ervoor kan ook als (meeneem)lunch.

Het avondmaal: ’s avonds wordt het een stukje vis/vlees/gevogelte met veel groente en eventueel nog een bord soep vooraf. Groente in alle tinten groen, wit en rood ... In de vijf weken passeren er in totaal zo’n 50 soorten groente en kruiden de revue!
De gerechten zijn haalbaar voor iedereen: ze zijn eenvoudig qua bereiding en ze worden stap voor stap uitgelegd.

Tussendoortjes: voor een hongertje of een craving tussendoor (in de voor- of namiddag of ’s avonds laat), eet je wat fruit met eventueel een klein potje suikervrije magere (bio)yoghurt of kefir. Een kop warme halfvolle melk met een eetlepel chococanderel kan ook als je zin hebt in zoet. Beperk de tussendoortjes tot twee per dag en hou de porties beperkt. Kies een andere fruitsoort dan ’s morgens: bv. een vijftal lychees of fysalis, een clementine of een kiwi ’s avonds + een medjoul dadel met twee of drie noten bij de koffie.

We zijn flexibel

Het menu van de komende vijf weken wordt ingevuld voor de lunch en het avondmaal. Het ontbijt komt hierboven al aan bod en wordt niet telkens opnieuw uitgelegd. Voor elke dag krijg je dus de recepten van twee maaltijden, maar het maakt niet uit wat je als lunch of als avondmaal eet. Ook de volgorde van de dagen speelt geen rol. Past het jou op maandag beter om het gerecht van de woensdag te bereiden, dan switch je gewoon.
Heb je een etentje ‘op verplaatsing’ waarbij je de voeten onder tafel mag schuiven, dan kies je best voor een slaatje. Dat is een veilige ‘passe-partout’ oplossing.

De hoeveelheden zijn telkens voor drie personen, tenzij anders aangeduid. En er is ook een handige halfwekelijkse boodschappenlijst voorzien.

Donderdag volgt deel twee van ‘Vijf kilo minder in vijf weken’: de voorbereiding.

Interesse in de nieuwsbrief: scroll op deze pagina helemaal naar beneden en schrijf je in!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram