10 redenen waarom je niet vermagert

dossier

Er is een uitdrukking die zegt: "Alles waar een ‘te’ voor staat is nooit goed, behalve tevreden". Dat klinkt aannemelijk, hoewel positieve woorden als 'terecht' en 'tezamen', en waarschijnlijk nog een paar andere uitzonderingen eveneens in deze categorie thuishoren.

Deze levenswijsheid klopt alleszins als het over afslanken gaat. Het feit dat je niet vermagert terwijl je denkt dat je echt goed bezig bent, heeft altijd met ‘te veel’ of ‘te weinig’ te maken. En dan gaat het niet alleen over voeding. Het kan ook een bepaalde activiteit zijn die je niet op de juiste manier doseert of een gewoonte die je plannen onbewust keldert.
Hieronder een overzicht van tien mogelijke oorzaken waarom je alle inspanningen ten spijt geen gewicht verliest. Met dit advies zit je hopelijk weer op het juiste spoor richting een paar kilo's minder.

Te veel of te weinig slaap

123-weegsch-sos-gewicht-dieet-03-17.jpg
Te weinig nachtrust - minder dan 5 uren - kan een gewichtstoename veroorzaken. De reden is dat een dergelijk slaaptekort als een stoorzender werkt op de hormonenbalans die je honger en je eetlust controleert. Volgens Jane Worthington, auteur van het boek ‘Het droomdieet, slapend slank worden’ bevat je bloed minder leptine en meer ghreline als je onvoldoende hebt geslapen en die bewering wordt ook door studies gestaafd. Leptine zorgt voor een verzadigingsgevoel en ghreline bevordert de eetlust, twee hormonen die je dus liever onder controle hebt als je aan het lijnen bent! 
En er is ook nog wat ‘collateral damage’ want als je niet voldoende uitgerust bent, heb je ook geen zin om te bewegen of te sporten.  

Bij ander onderzoek werd ook aangetoond dat er, los van de hormonenwerking, een correlatie is tussen slaapduur en gewicht. En dat geldt niet alleen voor ‘te weinig’, ook ‘te veel’ slaap (dat is meer dan 9 uren) is nefast voor de lijn
Slaapbehoefte is uiteraard persoonsgebonden en afhankelijk van de leeftijd, maar een gemiddelde nachtrust in harmonie met de biologische klok zou tussen de 6,5 tot 7,5 uren liggen.

Lees ook: Moet je 8 uur per nacht slapen?

Te weinig water

f123-h-water-schenken-11-19.jpg
Water bevat geen calorieën en is zodoende de ideale dorstlesser. Als je voldoende water drinkt, ben je ook minder snel geneigd om suikerrijke drankjes zoals frisdrank of fruitsap te drinken.
Sommige vermageringsdiëten raden aan om dagelijks anderhalve liter koud water te drinken voor een betere stofwisseling en vetverbranding. En het zou ook helpen om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs daarvoor. Of voldoende water drinken ook je lijn ten goede komt, is dus nog een vraagteken. ’s Morgens een glas lauw water drinken op je nuchtere maag is wel een afdoend middel voor wie een luie stoelgang heeft.

Lees ook: Afvallen door water drinken?

Te veel tijd tussen de maaltijden

Als je te lang wacht met eten vertraagt je metabolisme en is het niet in staat om alle calorieën te verbranden die je inneemt bij de volgende maaltijd. De niet verbrande calorieën kunnen zich na verloop van tijd ophopen en als extra gewicht ‘blijven hangen’. Het opdelen van hetzelfde aantal calorieën over meer dan drie maaltijden per dag, heeft vooral effect op de vetverbranding en tegelijkertijd stabiliseert het de spiermassa.
Nog een extra argument: misschien eet je bij te lange tussentijden ook wel te veel omdat je reuzehonger hebt. Je eet dus best meer dan drie keer per dag kleine porties.

Te veel buitenshuis eten

Eet je vaker op restaurant, in de bedrijfskantine of buitenshuis dan thuis? Dan heb je de samenstelling van je bord minder onder controle en dat kan eveneens leiden tot gewichtstoename. Dat geldt zowel voor het avondmaal als voor de lunch, en dus ook voor de smos of het broodje dat je koopt. Je doet er bijgevolg goed aan om zoveel mogelijk zelfbereide slaatjes of een andere gezonde lunch naar het werk mee te nemen. En wees ook op je hoede voor light producten, ze bevatten vaak meer calorieën dan je zou denken!

Te weinig beweging

123-vr-lintm-dieet-sport-water-03-17.jpg
Heb je een baan waarbij je praktisch de hele dag zit? En zit je daarna elke avond aan het televisiescherm gekluisterd? Dan is het triestig gesteld met je bewegingsniveau.
Een gebrek aan beweging leidt ertoe dat je lichaam minder in staat is om te voelen wanneer je voldaan bent. Het gevolg daarvan is dat je te veel eet en dat je in gewicht toeneemt.
Zorg dus voor voldoende beweging gedurende de dag en ’s avonds: loop 3 à 4 keer per dag een 10-tal minuten rond of doe een paar oefeningen ’s avond. Op een hometrainer bijvoorbeeld, terwijl je naar je favoriete TV-programma kijkt.

Te veel eten of suikerrijke drank als beloning

Door voldoende te bewegen of intensief te sporten, ben je heel goed bezig. Je bouwt spiermassa op en je verbrandt calorieën. Maar als je jezelf na elke workout beloont met een copieuze maaltijd of een suikerrijke smoothie, dan is alle moeite voor niets geweest.
Wees ook zuinig met proteïnerepen en suikerrijke sportdrankjes. Ze geven misschien wel een energieboost na de inspanning en ze lessen je dorst, maar ze bevatten vaak veel calorieën.

Te veel alcohol

Het maakt niet uit of je bier, wijn of cocktails drinkt, ze bevatten allemaal extra calorieën die je vaak vergeet mee te tellen in je dagelijks te besteden hoeveelheid. Als je gewicht wilt verliezen, dan moet je ook hier de schaar erin zetten. Een glas wijn per dag bijvoorbeeld kan wel, maar dat zou het maximum moeten zijn.

Te veel stress

Als je stress hebt, ben je veel meer geneigd om naar zoete calorierijke tussendoortjes te grijpen, vaak zonder dat je je daar goed van bewust bent. Het is comfort food dat je snel een troost biedt maar dat helaas ook je calorieteller doet pieken. 
Probeer gezond te snacken door fruit en yoghurt te eten, en probeer vooral om je stress onder controle te krijgen.

123-vr-bureau-stress-03-17.jpg

Te weinig aandacht voor gezonde voeding

Het is ook zeer belangrijk voor je lijn dat je tijdens het shoppen gezonde producten koopt. Denk vooraf goed na over de samenstelling van de maaltijden die je wilt bereiden, noteer welke tussendoortjes goed zijn voor jou en je gezin, en stem je boodschappenlijstje daarop af. Als je gezonde, lekkere dingen in huis hebt, kook je lijnvriendelijk en ben je ook minder geneigd om onderweg snel om het even wat in je mond te stoppen.
Fast food of suikerrijk voedsel kan ervoor zorgen dat je een (paar) kilootje(s) bijkomt, zelfs al doe je veel sport of beweeg je voldoende. Je lichaam behandelt deze calorieën op een andere manier dan de energie die door gezond vezelrijk voedsel gegenereerd wordt. Het breekt ze zeer snel af waardoor je snel weer honger krijgt.

Te trage schildklier

Bij sommige mensen werkt deze kleine klier, die zich bovenaan in de hals schuilhoudt, te traag en dat kan ertoe leiden dat ze gemakkelijk tot 5 kilo bijkomen. De schildklier maakt hormonen aan die het energiepeil en de voedselafbraak door het lichaam controleren. Als ze onvoldoende van die hormonen vrijgeeft, dan kan dat het vermageren bemoeilijken. Het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel omdat het lichaam te veel vocht en zout ophoudt. Vaak kan medicatie helpen. Praat erover met je arts als je vermoedt dat er op dit vlak een probleem zou kunnen zijn.

Nog een paar andere redenen

Andere redenen waarom je niet gemakkelijk gewicht verliest, hebben te maken met leeftijd of gebruik van medicatie. En zelfs met je genen! 
  • De menopauze is een periode waarin heel veel vrouwen bijkomen in gewicht en de extra centimeters situeren zich vooral rond de buik. De spiermassa vermindert, de hormonenspiegel wijzigt en de slaap wordt minder vast en korter. Allemaal boosdoeners als je vecht voor een paar kilootjes minder. 
  • Ook bij de medicijnen zijn er een aantal dikmakers. Sommige antihistamines (geneesmiddelen tegen allergieën) bijvoorbeeld zullen je allergie kalmeren maar ook je eetlust opwekken. Ook bepaalde antidepressiva kunnen gewichtstoename veroorzaken. 
  • Tenslotte kunnen ook je genen spelbrekers zijn: hoeveel je weegt of hoe je lichaam vet opslaat, kan ook mee bepaald worden door je genen.

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram