- nieuwsKanker opsporen via bloedonderzoek
- nieuwsOntdek zelf de impact van ‘Een Week Gezonder’
- dossierGriep en corona: wie laat zich beter vaccineren?
- dossierVerhoogde leverwaarden: wat als Gamma GT te hoog is?
- mijn verhaalGetuigenis hemochromatose (ijzerstapelingsziekte): “Zonder diagnose haal je de 40 niet”
Hoe gebeurt een diabetestest?
nieuws
Voor een zinvolle screening van type 2 diabetes mellitus is de afname van een nuchter bloedstaal, bij voorkeur veneus bloed, door de (huis)arts noodzakelijk.
Nuchter wil zeggen dat u acht uur niet gegeten hebt. Water drinken mag wel, koffie ( of thee ) zonder suiker en melk mag ook.
Bloedsuikergehalte (glycemie)
In het labo wordt dan het suikergehalte (glycemie) bepaald.
- normale nuchtere glycemie: < 100 mg/dl:
- gestoorde nuchtere glycemie: = 100 mg/dl en < 126 mg/dl:
- diabetes: vanaf 126 mg/dl
• Bij een afwijkend bloedresultaat zal op een andere dag een tweede bloedstaal afgenomen worden om het resultaat te bevestigen.
De diagnose van diabetes is zeker als de nuchtere glycemie tweemaal gelijk of hoger is dan 126 mg/dl.
Indien de diagnose niet bevestigd wordt bij de tweede bloedtest, dan wordt regelmatige opvolging aanbevolen.
• Bij zeer duidelijke symptomen van diabetes is de vaststelling van één afwijkende bloedsuikerwaarde in het labo, voldoende om de diagnose diabetes te stellen.
• Wanneer de bloedafname niet nuchter gebeurt, kan men pas met zekerheid van diabetes spreken als de bloedsuiker meer dan 200 mg/dl bedraagt.
Bij gestoorde nuchtere glycemie of gestoorde glucosetolerantie zijn voedings- en bewegingadvies belangrijk om diabetes te voorkomen of uit te stellen. Het inschakelen van voedings- en bewegingsdeskundigen is aan te bevelen.
Geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c)
Momenteel wordt de waarde van HbA1c (geglycosyleerd hemoglobine of 'versuikerde' hemoglobuline) onderzocht als een methode om diabetes op te sporen.
De concentratie van 'geglycosyleerde hemoglobine' (HbA1c) in het bloed geeft een idee over de gemiddelde glucoseconcentratie van de laatste drie maanden.
Ook in dit geval zijn twee metingen nodig om een goede diagnose te stellen. Deze methode wordt momenteel niet terugbetaald in ons land voor wie nog geen diabetes heeft.
• Vanaf een HbA1c van 6,5% (48 mmol/mol) is er sprake van diabetes.
• Een HbA1c tussen 5,5% (37 mmol/mol) en 6,5% (45 mmol/mol) wordt gezien als een alarmsignaal voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en een verhoogd risico op diabetes.
Zelftests met bloedglucosemeter
Zowel de Vlaamse Diabetes Vereniging als het Nederlandse Diabetesfonds staan niet achter het gebruik van de bloedglucosemeter als screeningsmiddel. Het testen met een bloedglucosemeter (vingerpriktest of capillaire glycemiemeting) is bedoeld voor mensen met diabetes als middel om aan zelfzorg te doen. Er is geen enkel bewijs dat het bijdraagt tot de preventie en vroegtijdige opsporing van type 2 diabetes.
Bronnen:
www.diabetes.be/7/693/694/professionelen/preventievandiabetes/toolsvoordiabetespreventie.aspx
www.domusmedica.be/documentatie/richtlijnen/overzicht/diabetes-type-2-horizontaalmenu-378.html
http://www.domusmedica.be/documentatie/richtlijnen/overzicht/diabetes-type-2-horizontaalmenu-378/6236-wanneer,-bij-wie-en-hoe-screenen-en-herscreenen-naar-diabetes-mellitus-type-2.html
http://thuisarts.nl/news/nieuwe-diabetesteksten
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/diabetes-mellitus-type-2
http://kosteneffectiviteit-preventie.rivm.nl/interventies/endocriene-ziekten-en-voedings-en-stofwisselingsziekten-en-immuniteitsstoornissen/diabetes-mellitus/screening-ter-preventie-van-diabetes-mellitus-type-ii/