Omgaan met een depressie: wat kan je doen als partner?

In dit artikel
Omgaan met een depressie: wat kan je doen als partner?

dossier

Als partner of familie van iemand met een depressie heb je vaak ook behoefte aan steun. Leven met iemand die een depressie heeft is kan heel moeilijk zijn en geeft vaak een psychische belasting. Vaak komen daar ook praktische taken bij die overgenomen moeten worden van de persoon met een depressie.

Lees ook: Wat is een depressie en wat zijn de symptomen?

Steun voor partner en familie

Getty_depressie_rouw_verdriet_koppel_2023.jpg

© Getty Images

Vanuit de professionele zorg is het niet vanzelfsprekend dat er steun is voor de familie en partners. Sommige zorgverleners bieden ook aan de familie en partner van iemand met een depressie ondersteuning, maar dat is niet altijd gebruikelijk. 

Een zorgverlener kan hiernaar gevraagd worden. Andere mogelijkheden zijn contact op te nemen met:

  • Maatschappelijk werk – zij geven vooral praktische hulp en adviezen
  • Thuiszorg – zij kunnen vooral praktische ondersteuning bieden (door taken in huis over te nemen).

Lees ook: Hoe genees je een depressie: praten of pillen?

Steun van lotgenoten

Tijdens lotgenotencontact komen mensen die zich in dezelfde situatie bevinden samen. Er is ook lotgenotencontact voor familie en partners van mensen met een depressie.
Lotgenotencontact kan emotionele ondersteuning bieden aan familieleden en partners en kan daarbij ook informatief zijn. Het kan fijn zijn om lotgenoten te ontmoeten en je ervaringen met hen te delen. Je kunt advies en tips uitwisselen en elkaar ondersteunen.
Vaak staan mensen met een depressie er positief tegenover als hun partner of familielid naar dit soort bijeenkomsten gaat. Informatie over lotgenotencontact kun je krijgen via Similes.

Lees ook: Wat kun je doen voor iemand met een depressie?

Omgaan met onbegrip

Steun uit de omgeving, van sommige vrienden en familie kan tegenvallen. Niet iedereen zal begrijpen hoe het is om om te gaan met een naaste met een depressie. Sommigen zullen de ernst ontkennen of maken opmerkingen waaruit blijkt dat ze het niet begrijpen. Als de depressie langer duurt dan een paar weken kan de persoon in kwestie te horen krijgen dat je er maar eens over op moet houden. 
Ook werkgevers kunnen op deze manier reageren. Laat jullie daardoor niet uit het veld slaan. Alleen jullie weten hoe het echt zit.

Lees ook: Hoe omgaan met een depressie: verschillende behandelingen

Wat met de kinderen?

Veel ouders proberen de kinderen – zeker als ze klein zijn – erbuiten te houden. Dat lukt niet altijd en sommige kinderen willen dat ook niet. Het is belangrijk dat ouders alert zijn op gevolgen voor hun kinderen en hun kinderen zo nodig ondersteunen. Kinderen zien en merken meer dan je als ouder denkt. Ontkenning en verbloeming (dit is niet hetzelfde als de kinderen er zoveel mogelijk buiten houden) kan leiden tot meer afstand en vervreemding. Eerlijkheid is belangrijk en maakt het op het moment zelf – en achteraf – makkelijker te accepteren.

Het is belangrijk kinderen de ruimte te geven in de mate waarin ze geïnformeerd en betrokken willen zijn. Het is verstandig om daarbij niet uitgebreid achterliggende problemen met de kinderen te bespreken. Voorkomen moet worden dat het kind zich verantwoordelijk gaat voelen voor de ouderlijke problemen en zichzelf een verzorgende rol oplegt.

Lees ook: 10 vragen over depressie

Tips van familie en partners voor familie en partners

  • Cijfer jezelf niet helemaal weg. Familie en partners hebben vaak de neiging helemaal mee te gaan in de problemen van de naaste met een depressie. Dat is niet verstandig.
  • Voorkom dat je zelf in een isolement raakt en houd je sociale contacten, stel grenzen en maak tijd voor jezelf. Probeer ook leuke dingen te doen. Het familielid of de partner met een depressie én jijzelf hebben er niets aan als je het zelf allemaal niet meer aankunt. Daarom is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen.
  • Accepteer alle hulp die je kunt krijgen. Thuishulp bij allerhande zaken in huis is er bijvoorbeeld ook om de familie en partners te ontlasten.
  • Verwacht niet teveel van een behandeling, schat het effect en de tijd die nodig is om te herstellen realistisch in.
  • Ga op zoek naar lotgenotencontact. Hier vind je herkenning en krijg je erkenning. Daardoor krijg je zelf meer ruimte.

Bronnen:
www.fitinjehoofd.be
www.depressiehulp.be


Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram