Chips, frieten en kroketten verhogen het risico op depressie en angst

123-h-friet-oven-11-19.jpg

nieuws

Dat het eten van chips, frietjes en ander gefrituurd voedsel niet gezond is, weten we intussen al.  Te veel verzadigde vetten eten, werkt ernstige gezondheidsproblemen in de hand, zoals obesitas, kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, dementie... Uit onderzoek blijkt nu dat overmatige consumptie van gefrituurd voedsel ook een impact heeft op onze hersenactiviteit, en angst en depressie kan veroorzaken. 

Lees ook: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

De link tussen frieten en depressie

Een onderzoek, waarvoor Chinese wetenschappers 140.728 mensen 11 jaar lang volgden, legde enkele opvallende resultaten bloot. De eerste twee jaar van het onderzoek hadden de deelnemers geen last van depressies, maar daarna kon het onderzoekersteam significante verschillen vaststellen tussen mensen die regelmatig gefrituurd voedsel aten en mensen die dat niet deden:

  1. Het dieet met gefrituurd voedsel verhoogde het risico op depressie met 7% en het risico op angst met 12%.
  2. Mannen en jongeren werden het meest getroffen door de mentale problemen.
  3. Overmatige consumptie van gefrituurde aardappelproducten (patat, chips, kroketten, enz.) verhoogde het risico op depressie met 2% in vergelijking met andere soorten gefrituurd voedsel.

Lees ook: Hoe gezond is een airfryer?

Chemische stof acrylamide

Volgens de onderzoekers is acrylamide de boosdoener. Acrylamide is een stof die van nature wordt gevormd wanneer voedsel dat rijk is aan zetmeel en asparagine - zoals aardappelen - wordt gekookt bij hoge temperaturen (bakken, braden, enz.). De chemische reactie wordt de Maillard-reactie genoemd. Het is deze reactie die voedsel zijn gouden kleur en kenmerkende smaak geeft.

Van acrylamide was al bekend dat het kankerverwekkend en genotoxisch is bij proefdieren, maar volgens de onderzoekers veroorzaakt de chemische stof ook neuro-inflammatie door lipide peroxidatie en oxidatieve stress, wat leidt tot depressie en angst.

Lees ook: Tips om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding

Moeten we acrylamide vermijden?

Het is onmogelijk om acrylamide helemaal uit onze voeding te bannen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft echter een aantal aanbevelingen gedaan om de hoeveelheid acrylamide op ons bord te beperken:

  • Acrylamideniveaus zijn direct gekoppeld aan de mate van bruinen van voedsel tijdens het koken. Kort gezegd: hoe bruiner de friet, hoe meer acrylamide. Het is daarom raadzaam om voedsel slechts licht te laten kleuren. 
  • Het weken van aardappelschijfjes in water of een citroenzuuroplossing voor het koken kan het acrylamidegehalte in chips met respectievelijk 40% of 75% verminderen.
  • Als je aardappelen bewaart bij een temperatuur lager dan 8°C, stijgt het acrylamidegehalte als ze worden gekookt.
  • Probeer variaties aan te brengen in je dieet en kookmethodes.

Lees ook: Hoe perfecte frietjes maken?

Bronnen:
https://www.efsa.europa.eu
https://www.pnas.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram