Vermindert eten van vis de kans op dementie?

nieuws Het eten van minstens één portie vis per week zorgt mogelijk voor een lager risico op de ziekte van Alzheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Medical Association (JAMA).
In de studie werd een groep ouderen sinds 1997 gevolgd. De onderzoekers brachten eetgewoonten en andere leefstijlfactoren in kaart. De hersenen van 286 ouderen werden na overlijden onderzocht op dementie en de ziekte van Alzheimer. Het zou de eerste keer zijn dat dit gebeurde.

Bij ouderen die minstens één maal per week vis eten, troffen de onderzoekers minder sporen van dementie en de ziekte van Alzheimer aan dan bij de ouderen die minder dan één maal per week vis consumeren. Opvallend genoeg was dit verband alleen aanwezig bij dragers van het APOE-e4 gen dat juist leidt tot een groter risico op het ontwikkelen van Alzheimer en dementie. Bij andere studies is dit verband echter niet altijd aangetoond. Daarom is het nog te vroeg om vast te stellen dat het eten van vis werkelijk een gunstig effect heeft voor mensen met deze genetische aanleg voor dementie. Bovendien werd het verband tussen visconsumptie en dementie in dit onderzoek niet gevonden voor mensen zonder de genetische aanleg en ook niet voor andere vormen van dementie,

Zware metalen
Het is bekend dat het eten van meer vis ook leidt tot hogere concentraties zware metalen, zoals kwik. Een langdurig te hoge inname van zware metalen kan schade toebrengen aan de nieren, de lever, de hersenen en het zenuwstelsel. Inderdaad bleek ook in deze studie dat hoe meer vis de deelnemers aten, hoe hoger de concentraties kwik die in de hersenen werden gevonden. Echter, deze hogere concentraties lieten geen relatie zien met dementie. Over het algemeen wegen de gunstige gezondheidseffecten van het eten van vis op tegen de mogelijk nadelige effecten.
Wel blijft het verstandig om te variëren met de soort vis. Tonijn, makreel en paling kunnen hogere concentraties zware metalen bevatten. Evenals schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, wolhandkrab, mosselen, en inktvis.
http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws-wageningen-ur/Show/Eten-van-vis-is-goed-tegen-dementie.htm
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2484683

Minder dementie bij hoger opgeleiden
In tegenstelling tot veel voorspellingen is het aantal gevallen van dementie sinds 1980 met bijna de helft gedaald. Vooral bij hoger opgeleiden (minstens een diploma van het secundair onderwijs) is er sprake van een sterke daling van het aantal dementiegevallen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van gegevens uit de langlopende Framingham Heart Study in de Verenigde Staten.
De nieuwe studie bekeek de gezondheidsgegevens van meer dan 5.000 mensen van 60 jaar of ouder die sinds 1975 worden opgevolgd en die geregeld medisch worden onderzocht. In totaal daalde het aantal nieuwe gevallen van dementie per 5 jaar (de incidentie) van 3,6 gevallen per 100 personen in 1977 tot 2 per 100 in 2008. Dat betekent een daling met 44 %. Het ging om een daling van alle vormen van dementie (ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, Lewy Body Disease...). Vooral vasculaire dementie (na bijvoorbeeld een beroerte) daalde sterk. Ook de leeftijd waarop de dementie werd vastgesteld verschoof van 80 jaar in 1977 naar 85 jaar in 2008.
Die daling was echter alleen te zien in de groep die minstens een diploma van het secundair onderwijs had, maar die groep was ook sterk gegroeid (van 64 naar 95 %). Bij de lagergeschoolden werd geen daling vastgesteld. Dit heeft volgens de onderzoekers mogelijk te maken met de betere gezondheidszorg (onder meer voor hart- en vaatziekten) die hogergeschoolden in de Verenigde Staten krijgen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram