Corona raakt gezinnen in kwetsbare situatie extra hard

123-kind-bang-hoek-straaf-psyche-05-16.jpg

nieuws Corona heeft een stevige impact op kinderen, jongeren en gezinnen, zo blijkt uit verschillende cijfers van hulplijnen, de geestelijke gezondheidszorg, het CLB en ondersteuningscentra jeugdzorg, waar kinderen die in een onveilige situatie opgroeien terecht kunnen. Ook consulenten zitten op hun tandvlees. Meer personeel en minder administratie moeten helpen om sneller en preventiever te werk te gaan.


Niels Heselmans, woordvoerder van het agentschap Opgroeien, schrijft in een persbericht dat het aantal kinderen in verontrusting bij de ondersteuningscentra jeugdzorg met 3,6% steeg ten opzichte van vorig jaar. “In absolute aantallen gaat het over 12.184 kinderen en jongeren die ondersteuning krijgen, in vergelijking met 11.766 in 2019.” Bovendien geven consulenten aan dat in gezinnen waar ondersteuning al loopt, meer crisissen moesten opgevangen worden. “Aan alles merk je dat er de houdbaarheidsdatum van wat haalbaar is voor gezinnen in moeilijkheden het afgelopen jaar bereikt werd en de hulpvragen complexer werden. De ondersteuning van het netwerk viel grotendeels weg, terwijl dat vaak cruciaal is om gezinnen weer op pad te helpen.”

Lees ook: Analyse van tekeningen moet impact corona bij kinderen aantonen

“We hebben het gevoel dat de naweeën van de coronacrisis nog zullen volgen. Al zouden die cijfers ook kunnen wijzen op het feit dat laagdrempelige partners zoals 1712, nupraatikerover.be, CLB’s of de lokale teams van Kind en Gezin vragen rond verontrusting sneller oppikken en in samenwerking met andere hulpverleners tijdig kunnen inspelen wanneer zwaar weer dreigt binnen een gezin. Wat wel al duidelijk is: het afgelopen jaar is er in aartsmoeilijke omstandigheden keihard gewerkt om kinderen, jongeren en gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Door wegvallen van veel fysieke contacten hebben hulpverleners zich op korte tijd moeten aanpassen. Dat is met een enorme drive en zorgzaamheid aangepakt.”
Ook consulenten op hun tandvlees
“Het is kristalhelder dat er een kloof heerst tussen wat er kan en wat er nodig is”, zegt Heselmans. “Afgelopen jaar liep er een intensief onderzoek bij de ondersteuningscentra jeugdzorg en de sociale diensten van de jeugdrechtbank. Daaruit blijkt dat er een significant tekort is qua personeel ten opzichte van de dossierlast en de ondersteuning die we gezinnen bieden.”
Meer personeel en minder administratie
“Het blijft belangrijk dat we sneller en preventiever inzetten op ondersteuning van gezinnen en de situatie voor de kinderen verbeteren vooraleer ze verder escaleren en verontrusting een feit is”, meldt Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke, die een bijkomende personeelsinjectie aankondigde.

“We versterkten de sociale diensten van de jeugdrechtbank en de ondersteuningscentra jeugdzorg met 28 personeelsleden. Daarnaast kunnen de ondersteuningscentra jeugdzorg en de vertrouwenscentra kindermishandeling elk een beroep doen op 10 extra tijdelijke, voltijdse medewerkers. We investeerden ook in 20 extra tijdelijke verblijfsplaatsen voor kinderen en jongeren, in combinatie met 40 trajecten intensieve begeleiding bij dreigende uithuisplaatsingen. Als we deze versterkingen duurzaam willen laten renderen, dan zullen we tegelijkertijd ook werk moeten maken van een doordachte aanpak van de werkprocessen en moeten we blijven zoeken naar de minst ingrijpende oplossing vanuit het perspectief van kinderen.”

Bron:
opgroeien.be

Lees ook: Waarom hebben jongeren het zo moeilijk tijdens corona?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram