Wat zijn de symptomen van COPD?

nieuws COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Personen die lijden aan COPD hebben last van kortademigheid. Dikwijls is er ook een hoest waarbij meestal ook fluimen worden opgegeven.
Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD, maar niet de enige. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen door bv. meeroken, een erfelijke aandoening of fijn stof op het werk. In 9 op de 10 gevallen ontstaat COPD door jarenlang te roken.

COPD is een aandoening die heel geleidelijk, over meerdere jaren, ontstaat. In het begin heeft een COPD-patiënt geen of nagenoeg geen klachten.
Net door het ontbreken van symptomen in het beginstadium van de ziekte, is het vroegtijdig opsporen van COPD moeilijk. Nochtans laat een vroegtijdige diagnose toe snel in te grijpen op de symptomen die een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de COPD patiënt. Bovendien moet een COPD-patiënt onmiddellijk stoppen met roken. Hoe langer hij/zij blijft roken, hoe erger de onomkeerbare schade wordt.

Vroegtijdige symptomen kunnen zijn:
• ochtendhoest: hoesten bij het opstaan;
• een piepende, zagende of brommende ademhaling bij het uitademen;
• het ophoesten van slijm;
• vermoeidheid na beperkte inspanningen;
• gewichtsverlies.

Langzaam maar zekere toenemende kortademigheid
• Veel mensen met COPD hebben problemen om de trap op te gaan zonder te moeten stoppen om naar adem te happen.
• Kortademigheid kan het eerst optreden tijdens het werken in de tuin, tijdens het bergopwaarts lopen of, zelfs gewoon tijdens het thuis rondlopen.
• Mensen met COPD lopen meestal trager dan mensen van dezelfde leeftijd.
• Na verloop van jaren kan de kortademigheid regelmatiger voorkomen; meestal bij minder en minder inspanning.

Indien u een van deze klachten hebt, en zeker wanneer u rookt, moet u uw huisarts raadplegen. Met een eenvoudige ademtest, een zogenaamde spirometrie, kan de diagnose snel en pijnloos bevestigd worden. Dit is een blaastest waarbij onderzocht wordt hoeveel lucht en hoe snel u maximaal kan uitademen. Bij COPD patiënten is dit minder dan normaal.

Het is belangrijk dat de diagnose zo vroeg mogelijk gesteld wordt om een verdere evolutie van de ziekte te kunnen voorkomen.

Volledige rookstop, voldoende lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn hierbij belangrijke maatregelen. Daarnaast kunnen chronische medicatie helpen in het verlichten van de klachten. In sommige gevallen is chronische zuurstoftoediening noodzakelijk. Opstoten van kortademigheid vereisen bovendien extra aandacht.
Op de website van het zorgprogramma COPD van UZ Leuven (www.copdleuven.be) kunt u een COPD-test downloaden, waarmee u kunt nagaan welke impact de ziekte heeft op uw leven, zodat de behandeling optimaal kan opgevolgd worden.

Info:
www.copdleuven.be/
www.spirometrie.be
www.inami.fgov.be/care/nl/doctors/promotion-quality/library/index.htm
www.goldcopd.org/wcd-home.html


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram