Coeliakie wordt vaak te laat ontdekt ontdekt

nieuws Coeliakie (glutenintolerantie) is vaak reeds op kinderleeftijd aanwezig, maar wordt pas op volwassen leeftijd ontdekt, zeggen Britse onderzoekers. Zij volgden een groep van meer dan 5000 kinderen van 7 jaar gedurende meer dan 10 jaar. Van de onderzochte kinderen bleek 1% (54) endomysium-antistoffen (IgA-EMA) te hebben, wat duidt op aanwezigheid van coeliakie. Dit cijfer komt overeen met dat bij volwassenen. De IgA-EMA werden ruim twee keer zo vaak aangetroffen bij meisjes als bij jongens. Kinderen met een positieve antistoftest bleken gemiddeld 2,7 cm korter en 1 kg lichter te zijn dan kinderen zonder antistoffen. Dit komt overeen met een groeiachterstand van circa negen maanden. Van de 54 positieve kinderen bleken er slechts vier een glutenvrij dieet te gebruiken.
De auteurs besluiten dat de zoektocht naar de oorzaak van glutenintoleratie zich zou moeten richten op de vroege kinderleeftijd of zelfs op de periode vóór de geboorte.

Lees ook: Dermatitis herpetiformis (coeliakie van de huid): huiduitslag door glutenintolerantie

Lees ook: Het glutenvrije dieet: wat mag je wel en niet eten?

bron: British Medical Journal, 7 februari 2004

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram