De mannelijke vruchtbaarheid bewaren na chemotherapie

nieuws In “Le Soir van 16 augustus verschenen de resultaten van een onderzoek dat wat aan science-fiction zou kunnen doen denken. Een team Amerikaanse en Duitse wetenschappers is erin geslaagd kleine stukjes testikels van varkens en geiten op muizen over te planten! Dankzij de transplantatie ontwikkelden er zich varkens- of geitenspermatozoïden. Achteraf gebruikten de wetenschappers ze met succes bij in vitro fertilisatie. Het experiment is met succes herhaald op basis van voordien ingevroren weefseltransplantaten.
De onderzoekers menen dat deze techniek zou moeten toelaten om de vruchtbaarheid te bewaren van mannen die een zware chemotherapie moeten ondergaan. Het risico op definitieve onvruchtbaarheid is dan immers groot. Zelfs jongens die nog niet geslachtsrijp zijn en dezelfde chemotherapie moeten ondergaan, zouden ze zo aan een nageslacht kunnen helpen.

Commentaar van de Belgische Federatie tegen Kanker:

Het experiment waarover sprake in dat artikel is al even verrassend als de eventuele gevolgen. Normale menselijke spermatozoïden laten aanmaken in laboratoria door muizen bij wie men een stukje menselijk testikel inplant, was tot op heden ondenkbaar. Als dat mogelijk zou zijn, zijn meteen de problemen van mannelijke onvruchtbaarheid na bepaalde behandelingen tegen kanker opgelost.
Momenteel kan men voor een zware chemotherapie al sperma afnemen en invriezen, maar de kwaliteit is niet altijd goed genoeg om voor bevruchting te zorgen. Bovendien is deze techniek onmogelijk toe te passen bij kinderen die nog niet in hun puberteit zijn. Hun testikels maken immers nog geen spermatozoïden aan. Bij hen kan men proberen om teelbalweefsel weg te nemen en na de behandeling opnieuw in te planten. Deze techniek brengt wel als risico met zich mee dat er ook tumorcellen kunnen worden overgeplant.
De vooruitgang bij de “getransplanteerde muizen” zou dus zeker welkom zijn.


Laatst bijgewerkt: mei 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram