Heb je deze borstvoedingsposities al geprobeerd?

dossier Met borstvoeding geef je je kindje de beste start, maar in het begin kan het wel even zoeken zijn om een positie te vinden die aangenaam aanvoelt voor jou en je baby. Het is trouwens aangeraden om nu en dan van houding te wisselen. Zo worden de melkkanalen gestimuleerd en kan je kindje makkelijker de borst leegdrinken, dat is belangrijk om pijnlijke borststuwingen en/of -ontstekingen te voorkomen. Inspiratie nodig? Misschien kan je deze eens proberen.

Achteroverleunend

Ook wel biological nurturing genoemd, want het is de houding die kersverse moeders vaak eerst proberen. Na de geboorte wordt je baby op je buik gelegd. Als natuurlijke reactie gaat je kleintje op zoek naar je borst en zal hij naar je tepel happen. Leg gerust wat kussens om je rug te ondersteunen. Ook voor moeders met een krachtige toeschietreflex of voor baby’s die moeite hebben met aanhappen, is dit een goede houding.

Koalahouding

Dit wordt ook de rechtopzittende houding genoemd. Perfect voor baby’s die last hebben van reflux, baby’s met een korte tongriem of kindjes met een grote spierspanning. Je baby zit met zijn beentjes rond je heup, helemaal rechtop. Ook wanneer je kindje zelfstandig kan zitten, is dit een hele leuke manier om borstvoeding te geven.

Liggende houding

Zowel jij als je baby liggen op de zij, buik aan buik, lekker dicht bij elkaar. Zorg ervoor dat het neusje van je baby ter hoogte van je tepel ligt. Deze houding is ideaal voor ’s nachts, maar kan ook overdag handig zijn, als je even wil uitrusten. Men raadt deze positie vaak aan voor vrouwen die een moeilijke bevalling achter de rug hebben.

Buikligging

Bij deze houding zit je half rechtop, en ligt je baby op je buik. Je kan bijvoorbeeld achterover leunen tegen enkele kussens in bed of in de zetel. Zorg er wel voor dat het neusje van je baby niet op je borst ligt, zodat hij zeker vrij kan blijven ademen. Deze positie is vooral praktisch als je een krachtige toeschietreflex hebt of een overtollige melkproductie.

Rugbyhouding of bakerhouding

Hierbij rust de rug van je baby op je onderarm en ligt hij langs jouw zijde. Zijn hoofdje ondersteun je door je arm en de beentjes zijn naar achter gestrekt. Je kan gebruik maken van een borstvoedingskussen, zodat je het gewicht van je baby niet zelf hoeft te dragen. Deze positie is vooral geschikt voor te vroeg geboren kindjes, tweelingen, moeders met zware borsten, na een keizersnede of wanneer je kindje last heeft van een verkoudheid.

De madonnahouding

Hier neem je je baby op je onderarm. Draai hem met zijn gezichtje naar jou toe, zodat hij met zijn buikje tegen die van jou aanligt. Het hoofdje rust in de holte van je elleboog, dan kan je zijn billetjes vasthouden met je hand. borstvoeding houding

De doorgeschoven houding

Als je je baby voedt met je rechterborst, leg je hem in je linkerarm en omgekeerd. Met je vrije hand kan je dan je borst vasthouden of je andere arm ondersteunen (Op de foto is de onderste hand de vrije hand). Leg de buik van je kindje tegen de jouwe aan. Je ondersteunt het hoofdje en houdt het vast net achter de oortjes. Niet met je volle hand, anders kan je kindje zijn hoofdje niet bewegen wanneer hij zich bijvoorbeeld verslikt. Deze houding is een variant op de madonnahouding en wordt vooral aangeraden bij baby’s die een beetje extra hulp nodig hebben. Lees ook: 5 hacks om borstvoeding makkelijker te maken 8 tips die ervoor zorgen dat je makkelijker borstvoeding kan geven Bronnen: www.borstvoeding.com www.kindengezin.be Auteur: Axelle Brants


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram