Tips voor een vlotte overgang van borstvoeding naar flesvoeding

dossier

Borstvoeding wordt aanbevolen door de WHO tijdens de eerste 6 maanden van het leven van je kindje. Ook na 6 maanden blijft moedermelk de best voeding voor je baby.

Sommige baby’s hebben geen problemen met de overstap van borst naar speen en kunnen in één keer overstappen op flesvoeding, maar veel kleintjes en mama's kunnen wel wat hulp gebruiken. We got you. Met deze tips wordt het voor jullie allebei een zachte transitie.

Stap 1: Een flesje introduceren (met moedermelk)

  • Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Mocht je graag een flesje moedermelk willen aanbieden, wacht dan niet te lang om het te introduceren. Rond week 5 of week 6 is perfect. Blijf vanaf dan ook op regelmatige basis een flesje geven, wekelijks bijvoorbeeld, zodat hij het niet verleert.
  • Kies voor flesjes en spenen die de vorm van een borst en tepel zo goed mogelijk nabootsen. Veel lactatiekundigen raden bijvoorbeeld de Natural Wave speen van Lansinoh aan. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld. Elke baby heeft een andere zuigkracht.
  • Probeer eerst moedermelk te geven in een flesje. Vers afgekolfd liefst, want de melk invriezen kan de smaak veranderen. Op die manier krijgt je kindje zijn vertrouwde melkje, en kan hij zich volledig focussen op de nieuwe zuigtechniek.
  • Je kan het flesje op kamertemperatuur geven, maar misschien vindt hij het aangenamer als de melk lauwwarm is. Borstvoedingsmelk heeft tenslotte ook een (lichaams)temperatuur van 37 graden.
  • Laat iemand anders het flesje geven. Niet alleen omdat je kleintje jou associeert met borstvoeding, maar ook omdat hij moet leren dat niet alleen mama zijn melkje kan geven.
  • Lijkt hij niet happig om aan de speen te zuigen? Laat dan een druppeltje melk op de lipjes of in z’n mondje vallen zodat hij de smaak te pakken krijgt. Letterlijk en figuurlijk. Je kan ook de zuigreflex opwekken door met de speen langs het mondje te wrijven.
  • Neem de tijd. Zorg dat er niet veel prikkels zijn zodat je baby zich kan focussen op z’n melkmomentje. Weigert hij de fles? Probeer hem dan af te leiden. Speel of zing even, en doe kort daarna een nieuwe poging. Om die reden is het ook best dat je niet wacht tot je baby heel erg hongerig is om z’n flesje aan te bieden. Lukt het niet onmiddellijk? Probeer het dan gerust een beetje later opnieuw, in alle sereniteit.

Stap 2: Moedermelk en opvolgmelk combineren

  • Stoppen met borstvoeding moet geleidelijk gebeuren. Niet alleen om jouw melkproductie probleemloos af te bouwen (en zo een borstontsteking te voorkomen), maar ook omdat je baby moet wennen aan de nieuwe smaak en nieuwe gewoontes.
  • Je kan starten door een 'tussenvoeding', de namiddagvoeding bijvoorbeeld, een paar dagen of weken te vervangen door een flesvoeding. Neemt je baby dat flesje vlot? Dan kan je een tweede voeding vervangen, die liefst niet aansluit aan de eerste flesvoeding. Na enkele dagen kan je nog een voeding vervangen enzovoort, tot je kindje volledig is overgeschakeld. Zorg ervoor dat je de eerste en laatste borstvoedingsmoment zo lang mogelijk aanhoudt. Het is in de ochtend en in de avond waar de productie het hoogst staat.
  • De langzame overgang werkt voor hem geruststellend. Aarzel niet om een overgangsschema te gebruiken om je te helpen bij het langzaam introduceren van flesjes. Zo’n schema is opgesteld speciaal voor wie moedermelk en flesvoeding wil combineren met het oog op een soepele transitie. Je arts, vroedvrouw of lactatiekundige kan het helpen invullen rekening houdend met jullie persoonlijke behoeften.

De juiste flesvoeding

Het duurt meer dan vijf jaar voor het immuunsysteem van je kindje optimaal functioneert. Starten met de juiste voeding is dus essentieel. Moedermelk is de best voeding voor je baby. Door jouw melk te drinken, krijgt je kindje antilichamen en goede bacteriën binnen.

Als je stopt met borstvoeding, is het belangrijk om de juiste flesvoeding te kiezen. Nutricia is er voor jou in deze belangrijke periode, met Nutrilon opvolgmelk.

Teams met kinderartsen, voedingsdeskundigen en onderzoekers bij Nutricia zetten al 120 jaar lang hun expertise in om de meest geavanceerde Nutrilon melkformules te ontwikkelen. Nutrilon Profutura is zijn grootste innovatie, een formule die speciaal is ontworpen voor de overgang van borst- naar flesvoeding of als aanvulling op borstvoeding. Nutrilon Profutura 2 is er voor kindjes van 6 tot 12 maand. Het bevat de grootste hoeveelheid HMO (Human Milk Oligosaccharides) in het Nutrilon-assortiment, een gepatenteerde mix van GOS/FOS-vezels en melkvet, een uitgebalanceerde hoeveelheid Omega 3 en 6, waaronder ALA* ter ontwikkeling van de hersenen, en vitamines C en D** die bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem. Zo biedt je jouw zoon of dochter de best mogelijke start.

*ALA (Omega 3) draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen
**Conform de wetgeving bevat alle opvolgmelk de vitaminen C en D, ALA en DHA.

Bron:
www.nutriciababy.be

In samenwerking met Nutricia


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram