Dingen die je hoort als je lang borstvoeding geeft

dossier Enerzijds fronsen mensen de wenkbrauwen als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, anderzijds kijken ze bedenkelijk als je na zes maand nog steeds de borst geeft. Niet iedereen uiteraard, maar het gebeurt toch vaker dan je zou denken. Hieronder acht zinnen die mama's die langvoeden sowieso al hebben gehoord.

“Geef jij nog altijd borstvoeding?”

Vaak gevolgd door iets als ‘Hoe lang ga je nog borstvoeding geven?’ Antwoord gerust ‘Ik streef naar zijn 14de verjaardag, we zullen zien of het lukt’, en gooi er een glimlach achteraan. Je krijgt waarschijnlijk een groen lachje terug, maar het onderwerp is in elk geval afgesloten.

“Je melk volstaat niet meer.”

Huilt de baby? Dan zeggen ze ‘Hij heeft waarschijnlijk niet genoeg.’ Slaapt hij niet? Dan hoor je ‘Ik zou eens iets anders geven.’ Voor eens en voor altijd: Het ligt niet aan de melk, bedankt alvast voor je bezorgdheid... Eyeroll.

“Je hebt niet genoeg melk.”

Een variant op de opmerking hierboven. Meestal volgt er dan nog iets als: ‘Geef eens een flesvoeding. Wedden dat hij dan de nacht doorslaapt?’ Oké, en sta jij dan op om 3 uur ’s morgens om de fles te maken terwijl de baby alles bij elkaar krijst? Super! Bedankt hé!

“En de papa dan?”

Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen zich zorgen maken om de papa’s van baby’s die borstvoeding krijgen. Alsof je alleen een band kunt smeden met je kind tijdens een flesvoeding?

“Vind je ’t niet beu om voortdurend beschikbaar te moeten zijn voor je baby?”

’t Is niet óf borstvoeding geven óf zelf leven. En er bestaat ook zoiets als een kolfmachine, dus je hoeft als borstvoedende mama echt niet voortdurend rond je baby te dansen.

“Hij zal aanhankelijk blijven.”

Je moet de navelstreng doorknippen, zeggen ze wel eens. Vooral moeders en schoonmoeders zijn er snel bij om je te waarschuwen, maar zijn zij stiekem niet gewoon jaloers op die quality time met het kleintje?

“Dat is toch raar, zo’n groot kind aan je borst?”

Eigenlijk niet nee, ’t is heel natuurlijk zelfs. Misschien vind jíj het raar?

“Doet dat geen pijn met die tandjes?”

Waarom denken zoveel mensen dat je moet overschakelen op flesvoeding van zodra tandjes doorkomen? Tot de leeftijd van 1 jaar blijft melk de belangrijkste voedingsbron. Misschien vandaar de term ‘melktanden’? Of en hoe lang je borstvoeding geeft, kies je echt gewoon zelf. Laat die opmerkingen en blikken maar van je afglijden. You do you, mama. You do you. Lees ook: 7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling De impact van borstvoeding op je seksleven Wat kan een osteopaat doen voor jouw baby?


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram