Zwarte chocolade verlaagt bloeddruk

nieuws Een nieuwe analyse van het beschikbaar wetenschappelijk onderzoek door de onafhankelijke The Cochrane Collaboration bevestigt dat pure chocolade en cacaopoeder een klein, maar significant effect hebben op de bloeddruk: deze daalt op korte termijn gemiddeld 2 tot 3 mmHG. Hoewel 2 tot 3 mmHG niet heel veel is, is het toch een verlaging die vergelijkbaar is met de verlaging van de bloeddruk die ontstaat doordat mensen gezond eten en bewegen. Dat leidt gemiddeld tot een verlaging van 3 tot 5 mmHG. In de onderzochte studies aten de proefpersonen dagelijks 3 tot 100 gram pure chocolade of cacaopoeder gedurende twee tot acht weken lang. Alleen de studies die twee weken duurden lieten een effect zien, bij studies waarin de proefpersonen langer dan 4 weken chocolade aten, was geen bloeddrukdaling te zien. Er was geen verband tussen de dosis en het bloeddruk verlagende effect, hoewel sommige mensen een dosis kregen die dertig keer groter was dan de dosis die anderen kregen.

Een mogelijke verklaring is dat cacao flavanolen bevat die stikstofmonoxide produceren. Stikstofmonoxide zorgt ervoor dat de wanden van bloedvaten ontspannen en zich verder openen, waardoor de bloeddruk daalt.

bron: Ried K, Sullivan TR, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published online August 15 2012

Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram