Suiker is slechter voor uw bloeddruk dan zout

123-suiker-klontjes-3-170-01.jpg

nieuws

Alhoewel het negatieve effect van zout op de bloeddruk de laatste jaren steeds meer in twijfel wordt getrokken, blijft een zoutarm dieet een van de standaardadviezen bij een verhoogde bloeddruk. Een recente studie van de onafhankelijke Cochrane Database Systematic Reviews komt opnieuw tot het besluit dat er geen bewijs bestaat dat zoutbeperking bij mensen met een normale bloeddruk of met een verhoogde bloeddruk leidt tot minder sterftegevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten. Het heeft volgens deze studie dan ook geen zin om mensen een zoutarm dieet aan te raden.

Volgens een nieuwe studie in het online wetenschappelijke tijdschrift Open Heart zou niet het zout in onze voeding maar de toegevoegde suikers de belangrijkste oorzaak van een te hoge bloeddruk en van hartziekten en beroertes zijn. Volgens de onderzoekers heeft een hoge suikerspiegel effect op het deel van de hersenen, dat een impuls naar het hart stuurt, waardoor het hartritme en ook de bloeddruk verhoogd worden. Bovendien produceert ons lichaam door teveel suiker ook meer insuline, een hormoon dat de hartslag verhoogt, en heeft het een ongunstig effect op de bloedvetten. Volgens de auteurs van deze studie zouden mensen wiens dagelijks energie-inname voor een kwart bestaat uit toegevoegde suikers (uit bijvoorbeeld frisdranken) drie keer meer risico op een hart- en vaatziekte hebben dan mensen wiens suikerinname lager is dan 10%. Dagelijkse inname van meer dan 74g fructose gaat samen met een sterk verhoogde kans op een bloeddruk boven 160/100 mm Hg.

De wetenschappers pleiten er dan ook voor dat dieetrichtlijnen eerder minder suiker (vooral fructose) dan minder zout moeten adviseren. Een dagelijkse inname van 3 tot 6 g zout is gezond, minder dan 3 mg zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas. Een vermindering van de zoutinname zou zelfs kunnen leiden tot een verhoogde inname van verwerkte voedingsmiddelen (en toegevoegde suikers) en, daardoor, een verhoogd risico op diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.


Laatst bijgewerkt: januari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram