Hoge bloeddruk ook gevaarlijk voor jonge mannen

nieuws Een verhoogde bloeddruk is niet alleen een gezondheidsrisico bij oudere mensen, maar ook bij jongere mannen. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Northwestern University Medical School in Amerika. .
De studie is gebaseerd op gegevens van meer dan 10.000 mannen tussen 18 en 39 uit Chicago. Ze werden gedurende 25 jaar gevolgd. Daardoor is het het meest langlopende onderzoek in zijn genre. 62% van de gevolgde personen had een licht verhoogde bloeddruk (systolische druk tussen 13 en 16 en een diastolische druk tussen 8,5 en 10). De optimale bloeddruk is lager dan 12-8, een normale bloeddruk situeert zich tussen 12-13 en 8-8,5
Na 25 jaar waren 197 van de onderzochte mannen gestorven aan een hartziekte, 257 aan een vaatziekte en 759 tengevolge van een andere oorzaak, waravan een deel kon worden toegeschreven aan de verhoogde bloeddruk zoals nierproblemen.
De levensverwachting lag tussen 2 en 4 jaar lager bij de mannen met een licht verhoogde bloeddruk. Het risico om te overlijden tengevolge van een hartziekte lag 34 tot 50% hoger.

Bron: Archives of Internal Medicine, juli 2001


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram