Beroepsziekten in België

dossier

Beroepsziekten worden gedefinieerd als ziekten die direct verband houden met het werk dat iemand uitvoert. Deze ziekten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen, lichamelijke belasting of psychosociale stress. Welke vergoeding kan je krijgen voor een beroepsziekte? En hoe kan je een aanvraag indienen?

Lees ook: Hoe gevaarlijk is asbest voor je gezondheid?

In België is het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) verantwoordelijk is voor de erkenning van beroepsziekten en het toekennen van vergoedingen. Daarnaast kunnen werknemers ook terecht bij vakbonden en andere arbeidsorganisaties voor advies en ondersteuning. 

Lijst met beroepsziekten

Getty_pols_werken_2024.jpg

© Getty Images

Er bestaat een lijst van meer dan 150 erkende beroepsziekten, die je online kan raadplegen. In de lijst staan bijvoorbeeld tendinitis aan de bovenste ledematen (schouder, pols of elleboog), het carpaletunnelsyndroom, ademhalingsziekten (bv. stoflong, asbestziekten), doofheid of hardhorigheid, huidziekten (bv. na allergie), rugziekten, infectieziekten en been- en gewrichtsziekten van de bovenste ledematen.

Het is ook mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een ziekte die niet op deze lijst staat, maar dan verloopt de aanvraagprocedure iets moeizamer, omdat je onder andere voldoende bewijsstukken moet kunnen voorleggen. 

Werknemers met een beroepsziekte hebben recht op vergoeding voor medische kosten, tijdelijke arbeidsongeschiktheid en blijvende invaliditeit.

Procedure aanvraag beroepsziekte

Om aanspraak te maken op vergoedingen moeten werknemers een aantal stappen volgen.

  1. De eerste stap is het melden van de mogelijke beroepsziekte aan de werkgever. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren nadat de werknemer zich bewust is geworden van het verband tussen de ziekte en het werk. De werkgever is verplicht om deze melding door te geven aan de arbeidsongevallenverzekeraar.
  2. Na de melding zal er een onderzoek worden ingesteld om het verband tussen de ziekte en het werk vast te stellen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een erkende arts, die gespecialiseerd is in beroepsziekten. Op basis van het verslag zal de arbeidsongevallenverzekeraar beslissen of de ziekte al dan niet als een beroepsziekte wordt erkend.
  3. Als dat het geval is, zal de verzekeraar vergoedingen toekennen aan de werknemer volgens wettelijke richtlijnen. Het bedrag van de vergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de ziekte en het loon van de werknemer.

Als je niet akkoord gaat met de beslissing van Fedris, kan je binnen het jaar beroep aantekenen bij een arbeidsrechtbank.

Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”

Beroepsziekten bij zelfstandigen

Zelfstandigen hebben geen werkgever die verplicht is om hen te beschermen tegen arbeidsrisico's. Toch hebben ook zij recht op vergoedingen en ondersteuning bij beroepsziekten. In België kunnen zelfstandigen daarom een vrijwillige verzekering afsluiten bij Fedris. Deze verzekering dekt niet alleen arbeidsongevallen, maar ook beroepsziekten. Fedris beoordeelt of een aandoening als een beroepsziekte wordt erkend en betaalt vervolgens een vergoeding uit aan de zelfstandige.

Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?

Bronnen:
https://www.socialsecurity.be
https://fedris.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram