- dossierPomodoro techniek: meer productiviteit en minder afleiding (time management)
- dossierZiekte van Lyme: hoe ernstig is een besmetting?
- videoGele markeerstift helpt niet beter studeren, wat wel?
- dossierLasogen: oogontsteking door UV-stralen
- dossierStress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn
Beroepsziekten in België
dossier
Lees ook: Hoe gevaarlijk is asbest voor je gezondheid?
In België is het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) verantwoordelijk is voor de erkenning van beroepsziekten en het toekennen van vergoedingen. Daarnaast kunnen werknemers ook terecht bij vakbonden en andere arbeidsorganisaties voor advies en ondersteuning. |
Lijst met beroepsziekten

© Getty Images
Procedure aanvraag beroepsziekte
- De eerste stap is het melden van de mogelijke beroepsziekte aan de werkgever. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren nadat de werknemer zich bewust is geworden van het verband tussen de ziekte en het werk. De werkgever is verplicht om deze melding door te geven aan de arbeidsongevallenverzekeraar.
- Na de melding zal er een onderzoek worden ingesteld om het verband tussen de ziekte en het werk vast te stellen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een erkende arts, die gespecialiseerd is in beroepsziekten. Op basis van het verslag zal de arbeidsongevallenverzekeraar beslissen of de ziekte al dan niet als een beroepsziekte wordt erkend.
- Als dat het geval is, zal de verzekeraar vergoedingen toekennen aan de werknemer volgens wettelijke richtlijnen. Het bedrag van de vergoeding hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de ziekte en het loon van de werknemer.
Als je niet akkoord gaat met de beslissing van Fedris, kan je binnen het jaar beroep aantekenen bij een arbeidsrechtbank.
Lees ook: Chronische peesontsteking door overbelasting: “tendinopathie”
Beroepsziekten bij zelfstandigen
Lees ook: Wanneer heb je recht op een mantelzorgpremie?
Bronnen:
https://www.socialsecurity.be
https://fedris.be