Hoe vermijd je besmetting bij impetigo of krentenbaard?

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Impetigo is een oppervlakkige huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën. Een impetigo in het gezicht wordt ook ‘krentenbaard’ genoemd. De infectie komt vooral voor bij kinderen en is zeer besmettelijk voor andere kinderen in de omgeving, zoals op school, in kinderdagverblijven, sportclubs, enz. Ook bij een wondje op de huid en bij kinderen die al een huidziekte hebben, zoals eczeem of schurft, is de kans op het ontstaan van de infectie groter. Ook volwassenen kunnen impetigo krijgen, vooral wanneer ze al een huidaandoening hebben zoals eczeem.

Impetigo is zeer besmettelijk . Overdracht vindt vooral plaats door direct contact met een besmet persoon, vooral besmette handen spelen hierin een belangrijke rol. Het vocht en de korstjes bevatten miljoenen bacteriën. Door aan de huidletsels te krabben herbesmetten kinderen ook vaak zichzelf.
Een persoon met impetigo is besmettelijk zolang er blaasjes aanwezig zijn. Van zodra alle letsels zijn ingedroogd is dit niet meer het geval. Wanneer er adequate behandeling met antibiotica wordt gestart is de persoon na 24-48 uren niet meer besmettelijk.

- Besmette personen moeten zoveel mogelijk direct contact met kinderen vermijden.
- Laat een kind met impetigo beter niet naar school of kinderdagverblijf gaan zolang de plekken niet droog zijn en de korstjes niet zijn verdwenen.
- Goede handhygiëne is van cruciaal belang om verspreiding tegen te gaan. Daarbij kan desinfecterende zeep op basis van chloorhexidine worden gebruikt.
- Krabben is absoluut af te raden. Nagels dienen kort geknipt te worden om krabletsels met verdere uitbreiding van de infectie te vermijden.
- Gebruik steeds propere handdoeken en washandjes om het kind te wassen. Andere gezinsleden mogen deze handdoeken en washandjes niet gebruiken.
- Reinig speelgoed, tafels, stoelen... met zeepwater.
- Kleding dagelijks wassen.

Wanneer in een school of kinderdagverblijf twee of meer kinderen op korte tijd besmet zijn, wordt aangeraden dat alle kindjes die nauw contact hadden met de zieke kinderen worden onderzocht.
Voor personen die herhaaldelijk impetigo hebben, kan een preventieve behandeling met antibiotica aangewezen zijn. 

Lees ook: Wat is impetigo of krentenbaard, en hoe ontstaat het?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram