Welke tandpasta is geschikt voor baby’s, peuters en kleuters?

dossier

Poetsen kan je best al doen van zodra de eerste melktand doorkomt. Wanneer dat is, en in welke volgorde de tandjes komen, kon je al lezen in dit artikel. Maar welke tandpasta kies je dan best? De Hoge Gezondheidsraad heeft z’n advies aangepast, op basis van recente gegevens van de Europese Academie voor Kindertandheelkunde.

Welke tandpasta is best voor baby’s?

Van zodra de eerste melktand doorkomt tot de leeftijd van 2 jaar kan je best 0,125 tandpasta gebruiken per poetsbeurt, en dat twee keer per dag. In mensentaal betekent dat dat een rijstkorrel tandpasta per keer volstaat. Let wel, de Gezondheidsraad adviseert om tandpasta te kiezen met een fluoridegehalte van 1000 ppm, omdat het nut van tandpasta met een lager fluoridegehalte onvoldoende is bewezen. Het fluoridegehalte van een tandpasta staat duidelijk vermeld op de verpakking.

Welke tandpasta is best voor jonge kinderen?

Voor kleuters tussen 2 en 6 jaar gebruik je idealiter 0,25 gram tandpasta per keer, wat overeenkomt met de grootte van een erwtje, opnieuw met een fluoridegehalte van 1000 ppm. Vanaf 6 jaar geldt dezelfde aanbeveling als voor volwassenen: tandpasta met een fluorgehalte van 1450 ppm, aan te brengen over de volledige oppervlakte van de tandenborstel.

Waarom kiezen we best voor een fluoride tandpasta?

Fluoridetandpasta is het meest doeltreffende en risicoloze beschermingsmiddel tegen tandbederf, schrijft de Hoge Gezondheidsraad. Aangezien maar liefst 95 procent van de Belgen in z’n leven te maken krijgt met tandbederf, is het volgens de experts heel belangrijk om twee keer per dag te poetsen met fluorhoudende tandpasta.

Kan je kindje te veel of te weinig fluoride binnenkrijgen?

Behalve via tandpasta krijgen we ook op andere manieren fluoride binnen, namelijk via onze voeding: visproducten, sommige fruitsappen, thee, drinkwater en mineraalwater bijvoorbeeld. Over fluoride in het kraanwater en flessenwater zegt de raad dit: “Water met een fluoridegehalte van meer dan 1,5 mg/L is niet geschikt voor regelmatige consumptie door zuigelingen en kinderen jonger dan 7 jaar oud, ook niet voor de bereiding van poedermelk. Het Belgische drinkwater zit, ondanks regionale verschillen, zowel in Vlaanderen en Wallonië als in Brussel onder die norm. Bij flessenwater dient een hogere fluorideconcentratie expliciet aangeduid te worden op de verpakking.”

Het risico op een te hoge of te lage fluoride-inname is in geval van een evenwichtig voedingspatroon en een correct gebruik van mondhygiëneproducten erg klein, meldt de Hoge Gezondheidsraad. “Er is ook geen enkele reden om in België de inname van voedingssupplementen op basis van fluoride aan te bevelen”, klinkt het.

Lees ook:
Mag je kraantjeswater gebruiken voor de bereiding van een flesje?
Factchecker: Krijgen kindjes koorts en diarree als de tandjes doorkomen?
Tandenpoetsen met je peuter: zo pak je het aan

Bronnen:
www.health.belgium.be
www.tandarts.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram