Factchecker: Krijgen kindjes koorts en diarree als de tandjes doorkomen?

minimi_tandjes_baby_buiklig.jpg

dossier ‘It takes a village to raise a child’, en dus worden opvoedtips en goeie raad overgedragen van generatie op generatie. Maar klopt al die info eigenlijk wel? Wij halen vaak voorkomende uitspraken door onze factchecker om zo feiten van fabels te onderscheiden. Deze keer: kunnen kindjes koorts en diarree krijgen als de tandjes doorkomen?

Kinderen kunnen geen hoge koorts krijgen door doorkomende tanden, een lichte temperatuursverhoging (tot ongeveer 38°C) is wel mogelijk. Als je kindje hogere koorts heeft, die ook nog eens lang aanhoudt, kan je dus beter een arts raadplegen.

De toonaangevende American Academy of Pediatrics meldt dat ook verstopping of constipatie, diarree, luieruitslag en hoesten niet direct gelinkt kunnen worden aan doorkomende tanden. Dat neemt niet weg dat veel kindjes tijdens die dagen wel last hebben van slappe stoelgang. Dat komt omdat kindjes vaak rond die leeftijd ook voor het eerst van vast voedsel mogen proeven. En het kan wel even duren voordat het gevoelige spijsverteringsstelsel van je baby gewend is aan die groenten en fruit, met diarree als gevolg. Bovendien verliezen ze rond de leeftijd van zes maanden de antilichamen die ze bij de geboorte van mama meekregen én steken ze net dan heel graag dingen in hun mond. Die combinatie maakt dat ze vatbaarder zijn voor een infectie, wat opnieuw diarree kan veroorzaken... en zo ook luieruitslag.

Hoe kan je doorkomende tandjes herkennen?

Er zijn verschillende symptomen merkbaar. Het tandvlees zal een beetje rood kleuren net voor de tandjes doorkomen. Misschien kan je wel al een wit puntje spotten van de tand die komt? Daarnaast steekt je kindje echt alles in zijn mond (ook zijn vingers), heeft hij rode wangen, minder eetlust en gaat hij meer kwijlen. De kans is groot dat hij ook wat meer huilt en slechter slaapt, maar van zodra het tandje door het tandvlees is, gaat het snel weer beter. Intussen zijn er gelukkig ook enkele dingen die je kan doen om de pijn te verzachten.

Wanneer en in welke volgorde komen de tandjes door?

De exacte leeftijd hangt af van baby tot baby, maar doorgaans komen de eerste tandjes als je baby tussen de vier en zeven maanden oud is. Meestal verschijnen eerst de middelste twee snijtanden onderaan, daarna de twee middelste bovenaan en nadien een extra tandje linksboven, linksonder en rechtsboven en rechtsonder. Rond de eerste verjaardag komen de kiezen door, gevolgd door de hoektanden. Voor z’n tweede verjaardag krijgt hij een extra paar kiezen cadeau en op de leeftijd van drie jaar is het melkgebit compleet. Je hoeft echter niet tot dan te wachten om naar de tandarts te gaan, dat mag gerust al vroeger. Tanden poetsen moet eigenlijk al van zodra het eerste tandje er is. Dat kan makkelijk met een zachte vingertandenborstel (waar jouw vinger in past) en wat kindertandpasta.

Lees ook: Wanneer krijgt een baby de eerste tandjes?

Lees ook:
Tanden poetsen bij je kindje, dat doe je zo
Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt
Geen seks meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad
Urineverlies tijdens de zwangerschap en na de bevalling
Waarom spelen met je baby zo belangrijk is

Bronnen:
www.kindengezin.be
www.ncbi.nlm.nih.gov
https://pediatrics.aappublications.org
www.healthline.com
www.newscientist.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram