- dossierMag je een nies inhouden?
- dossierMoeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat?
- dossierVaginale infecties: het verschil tussen vaginitis, candidiasis en bacteriële vaginose
- dossierUterus bicornis: een ‘dubbele baarmoeder’
- dossierPijn in de borsten: hinderlijk maar meestal onschuldig
UAntwerpen zoekt vrijwillgers voor HPV-onderzoek
nieuws
Wereldwijd lijden 93 miljoen vrouwen aan een infectie met het humaan papillomavirus (HPV), de belangrijkste oorzaak van baarmoederhalskanker. Een infectie met het humaan papillomavirus is een veel voorkomende, seksueel overdraagbare infectie. In de meeste gevallen verdwijnt de infectie spontaan, maar soms leidt ze tot baarmoederhalskanker, de derde meest voorkomende kanker ter wereld bij vrouwen.
Het gebruik van nieuwe opsporingsmethodes laat toe om HPV in zelfafgenomen vaginale stalen te bepalen. Ook voor opsporing van HPV op basis van urinestalen zijn deze nieuwe methodes bruikbaar. Een groot voordeel bij zelfafname is dat dit ook thuis kan gebeuren.
De Universiteit Antwerpen voert daarover onderzoek uit. Hierbij werd reeds aangetoond dat bij vrouwen die een HPV-infectie van de baarmoederhals hebben het eerste deel van de plas meer HPV-virus bevat. Dit onderzoek heeft geleid tot een gebruiksvriendelijk urineafnametoestel, de Colli-PeeTM. Dat instrument wordt sinds 2013 door Novosanis, een spin-off van UAntwerpen, verder ontwikkeld. Het uiteindelijke doel is om urinestalen te kunnen gebruiken als alternatief voor uitstrijkjes, bijvoorbeeld voor de opvolging van deelnemers aan HPV–vaccinatiestudies, de opvolging van behandeling of als manier om vrouwen te bereiken die momenteel niet deelnemen aan preventief cervicaal kankeronderzoek (het zogenoemde ‘uitstrijkje’).
Momenteel loopt er een studie waarbij wordt nagegaan of de urine gecollecteerd door de Colli-PeeTM evenwaardig is aan een alternatieve collectiemethode, of de eerste urine van de dag beter is dan urine later op de dag en of urineafname op verschillende dagen dezelfde resultaten geeft.
Hiervoor zoekt VAXINFECTIO/NOVOSANIS nog vrouwen die bij hun vorig uitstrijkje HPV-positief waren en hiervoor nog niet behandeld zijn.
Kandidaten kunnen zich melden op www.collipee.novosanis.com