Actiemaand Baarmoederhalskanker

Laatst bijgewerkt: april 2017
123-txt--cxca-04-17.jpg

nieuws TEST UW KENNIS OVER BAARMOEDERHALSKANKER

Vraag 1. Na een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) krijgt u altijd baarmoederhalskanker?
FOUT
Ongeveer 80 procent van alle vrouwen wordt vroeg of laat met HPV besmet. Meestal ruimt uw lichaam het virus snel op. Alleen als dat niet gebeurt, kunnen afwijkende cellen ontstaan. Die kunnen dan weer tot baarmoederhalskanker leiden. Het duurt zowat 10 tot 15 jaar voordat een HPV-besmetting kanker veroorzaakt.

Vraag 2. Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die nooit een uitstrijkje laten nemen?
JUIST
Het uitstrijkje spoort de voorstadia van baarmoederhalskanker op. Door een langdurige besmetting met HPV kunnen in het overgangsgebied tussen uw baarmoederhals en baarmoedermond afwijkende cellen ontstaan. Er is dan nog geen sprake van kanker, wel van een voorstadium. Pas wanneer afwijkende cellen niet tijdig worden behandeld, kunnen ze evolueren tot kankercellen. Laat dus elke drie jaar een uitstrijkje nemen.

Vraag 3. Een uitstrijkje laat u het best jaarlijks nemen?
FOUT
Als u geen klachten hebt en er geen afwijkingen in uw vorige uitstrijkje werden gevonden, volstaat één uitstrijkje om de drie jaar. Alleen zo'n preventief driejaarlijks uitstrijkje wordt terugbetaald.

Vraag 4. Een condoom voorkomt dat u besmet raakt met HPV?
FOUT
Ook als u altijd een condoom gebruikt, kunt besmet raken met HPV. Dat komt doordat het virus in en rond de vagina en op en rond de penis zit. Tijdens het vrijen kan het ook op andere plekken komen, zoals de handen of de mond.
Dit geldt ook voor het vrouwencondoom.

Vraag 5. Ook tijdens of na de menopauze blijft een driejaarlijks uitstrijkje noodzakelijk?
JUIST
Ook na de overgang kun je nog baarmoederhalskanker krijgen.

Vraag 6. Vaginaal bloedverlies na de menopauze is niet normaal?
JUIST
Contacteer uw huisarts of gynaecoloog als u bloedingen hebt na de overgang, bijvoorbeeld als u al langer dan een jaar niet meer ongesteld was. In het beginstadium van baarmoederhalskanker zijn er geen symptomen. U merkt niets van de veranderingen in de cellen van je baarmoederhals. Ongewoon bloedverlies kan een eerste symptoom zijn maar wijst niet altijd op baarmoederhalskanker. Het kan ook een symptoom zijn van een onschuldige infectie.
Ook bij bloedverlies tijdens of na seksuele betrekkingen of bij bloedverlies tussen twee maandstonden in gaat u het best naar uw huisarts of gynaecoloog.

Vraag 7. Roken is ongezond maar het heeft geen invloed op het risico om baarmoederhalskanker te krijgen?
FOUT
Baarmoederhalskanker komt vaker voor bij vrouwen die roken. Onderzoek wijst uit dat bij rokers het afweersysteem minder goed werkt. Het lichaam heeft dan meer moeite om een HPV-besmetting op te ruimen. Rokers hebben daarom een groter risico op blijvende HPV-besmettingen.

Vraag 8. Als u gevaccineerd bent tegen HPV, moet u geen uitstrijkje meer laten nemen?
FOUT
Het vaccin beschermt tegen slechts enkele types van HPV, waaronder type 16 en 18. Deze twee types zijn verantwoordelijk voor 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. De huidige HPV-vaccinatie beschermt dus tegen veel baarmoederhalskankers, maar niet tegen alle. Een driejaarlijks uitstrijkje blijft ook na vaccinatie aangewezen en dit vanaf het moment dat u seksueel actief bent.

Vraag 9. Als het resultaat van uw uitstrijkje afwijkend is wijst dit op baarmoederhalskanker?
FOUT
Als het resultaat van uw uitstrijkje afwijkend is wil dit zeggen dat er afwijkende cellen zijn gevonden. Het kan gaan om een lichte of ernstige afwijking.
Licht afwijkende cellen ruimt uw afweersysteem vaak zelf op. Het kan één tot anderhalf jaar duren vooraleer deze cellen uit je lichaam verdwenen zijn. Daarom krijgt u meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen.
Bij een ernstige afwijking wordt u doorverwezen voor bijkomend onderzoek. De kans dat u baarmoederhalskanker hebt, is nog altijd klein. Meestal gaat het om een voorstadium. Een vrij eenvoudige behandeling voorkomt dat u baarmoederhalskanker krijgt.

Vraag 10. Van baarmoederhalskanker kunt u niet genezen?
FOUT
Hoe vroeger baarmoederhalskanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op volledige genezing. Gemiddeld overleeft ongeveer 70% van alle patiënten. Laat daarom elke 3 jaar een uitstrijkje van uw baarmoederhals nemen. Dan bent u er zeker al vroeg bij.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram