Autisme: wordt een auticoach terugbetaald?

In dit artikel
Autisme: wordt een auticoach terugbetaald?

dossier

Auticoaching is een vorm van begeleiding die specifiek gericht is op mensen met autisme. Het is begeleiding op maat: aangepast aan hun individuele behoeften en uitdagingen. Een auticoach helpt mensen met autisme bijvoorbeeld om te gaan met hun emoties of kan hun sociale vaardigheden en zelfbeeld helpen verbeteren. 

Voor wie?

Getty_autisme_spel_kind_bijles_2024.jpg

© Getty Images

Auticoaching is er voor mensen van alle leeftijden: van kinderen tot (jong)volwassen. Volwassenen met autisme kunnen eventueel samen met hun partner de sessies volgen als daar nood aan is.

Om een zo optimaal mogelijke ondersteuning te geven is het belangrijk om met alle betrokken partijen samen te werken. Er is dan ook regelmatig overleg met de omgeving van de persoon met autisme: ouders, broers en/of zussen, de school,... 

Wat doet een auticoach?

Meestal gaan de sessies door in de praktijk van de auticoach maar ook begeleiding aan huis is mogelijk. Zo blijven de cliënten in hun eigen vertrouwde omgeving. De begeleiding door een auticoach is altijd op maat. Men bekijkt waar de persoon met autisme nood aan heeft. Tijdens de sessies bekijkt de coach dus samen met jou hoe je dagelijkse problemen het best kan aanpakken. Wat bijvoorbeeld aan bod kan komen:

  • Inzicht in (eigen) autisme
  • Zelfredzaamheid stimuleren
  • Werken aan sociale vaardigheden
  • Omgaan met stress
  • Verbeteren van het zelfbeeld
  • Verminderen van angsten
  • Verbeteren van relaties met anderen
  • Conflicten of problemen begrijpen en oplossen
  • Verwerken van de diagnose

Een auticoach helpt zo mensen met autisme hun volledige potentieel te bereiken. Zo vergroot hun levenskwaliteit. Als ze de juiste tools en begeleiding krijgen, kunnen mensen met autisme namelijk beter slagen op school, op hun werkplek of in relaties met anderen.
Doorgaans zal auticoaching bij kinderen meer afgestemd zijn op sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie. Bij (jong)volwassenen ligt de focus meer op psycho-educatie, plannen en organiseren, ondersteuning op vlak van werk, sociale contacten,...

Prijs en terugbetaling auticoach

Voor een sessie van een uur betaal je tussen de 40 en 70 euro. Een sessie samen met je partner duurt meestal langer en zal ook duurder zijn (50 tot 80 euro). Soms is terugbetaling voor een beperkt aantal sessies via je ziekenfonds mogelijk. De voorwaarden en het bedrag van de terugbetaling verschilt tussen de ziekenfondsen onderling.

Auticoach worden

Een auticoach moet expertise hebben op vlak van autisme. Klinisch psychologen, orthopedagogen, (psycho)therapeuten of maatschappelijk werkers komen onder meer in aanmerking om auticoaching te geven.

Bronnen:
https://www.vind-een-coach.be
https://nl.participate-autisme.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram