Ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

123-anatom-astma-long-170-01.jpg

nieuws Wetenschappers van het Universitair medisch Centrum Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat een nieuwe ademtest nauwkeurig kan vaststellen of jonge kinderen astma ontwikkelen of niet. Tot op heden is er geen diagnostische test beschikbaar die deze longziekte betrouwbaar kan voorspellen bij peuters die last hebben van chronische luchtwegklachten. Twee derde van deze kinderen blijkt uiteindelijk op 6-jarige leeftijd namelijk helemaal geen astma te ontwikkelen. Zij krijgen daardoor op jonge leeftijd vaak onnodig medicatie voorgeschreven. De ademtest kan dat voorkomen.

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die zich kenmerkt door benauwdheid, hoesten en een 'piepende' of 'zagende' ademhaling. Maar liefst veertig procent van alle kinderen tot zes jaar krijgt vroeg of laat last van dergelijke klachten. Vaak wordt bij deze kinderen echter onterecht de diagnose astma gesteld. Twee derde blijkt namelijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties en niet te lijden aan astma. De huidige diagnostische methode kan bij kinderen tot zes jaar onvoldoende onderscheid maken tussen voorbijgaande klachten of de chronische longziekte. Een aanvullende ademtest blijkt de voorspelling aanzienlijk te verbeteren.

Betrouwbare voorspelling
Maastrichtse wetenschappers analyseerden de uitademingslucht van meer dan 200 kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar die last hadden van een piepende ademhaling. Daarnaast werd ook een genetische analyse uitgevoerd van een bloedmonster om de ontstekingsactiviteit te bepalen. Op de leeftijd van zes jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld. In negentig procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.

Onterechte medicatie
"Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek", zegt kinderlongarts prof.dr. Edward Dompeling van het Maastricht UMC+. "Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze geneesmiddelen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben." Prof. dr. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde bij het Maastricht UMC+, ziet nog meer voordelen: "Het is een eenvoudige, niet-ingrijpende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd. Dat is toch vaak de plek waar ouders met hun kinderen als eerste naar toe gaan, als hun kind last krijgt van een piepende ademhaling."


Laatst bijgewerkt: mei 2020
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram