Antidepressiva en zelfmoord

nieuws Naar aanleiding van een nieuwe Noorse studie en recente berichten in de pers dat het antidepressivum paroxetine (merknamen Aropax®, Seroxat® en generieken), een antidepressivum van de klasse van de selectieve serotonine- heropnameremmers (SSRI’s) het risico op zelfmoord zou verhogen, adviseert het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten niet te stoppen met het gebruik van het anti-depressivum paroxetine. Artsen moeten patiënten zeker in het begin wel nauwgezet opvolgen.
De Noorse onderzoekers analyseerden zestien studies waarin het gebruik van paroxetine werd vergeleken met een placebo. Geen enkele van de ruim 1500 patiënten pleegden zelfmoord, zeven mensen uit de paroxetinegroep en één patiënt uit de placebogroep deden een zelfmoordpoging.
Dat antidepressiva, en in het bijzonder de SSRI’s, het risico van zelfmoordgedachten doen toenemen is niet nieuw. Vooral voor kinderen en jongeren bestaan er een aantal studies die op een verhoogd zelfmoordrisico wijzen. In het augustusnummer van de Folia Pharmacotherapeutica Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie zegt dat recente onderzoeken over SSRI’s geen eenduidig besluit toelaten. Een toename van het risico van zelfmoordgedachten is op dit ogenblik niet bewezen, maar kan ook niet uitgesloten worden.

Lees ook: Waarschuwing door FDA tegen antidepressiva voor jongeren

Meer info: www.zelfmoord1813.be, www.preventiezelfdoding.be/


Laatst bijgewerkt: januari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram