Afbouw van antidepressiva: extra aandacht voor onttrekkingsverschijnselen

123-txt-antidepr-pil-09-19.jpg

nieuws

Volgens een recente studie zou ongeveer de helft van de patiënten die behandeld worden met antidepressiva onttrekkingsverschijnselen ervaren bij het plots stoppen of onderbreken van een behandeling, voornamelijk duizeligheid, misselijkheid, lethargie, beven, anorexie en hoofdpijn. In bijna één op twee gevallen zijn de onttrekkingsverschijnselen ernstig. Vaak houden ze meerdere maanden aan en bij een aantal patiënten zelfs meer dan een jaar. 

De Folia Pharmacotherapeutica publiceert een handleiding voor het afbouwen van antidepressiva. Er wordt aanbevolen om antidepressiva over minstens 2 tot 4 weken af te bouwen, waarbij de halfwaardetijd van het antidepressivum een belangrijke factor is. Men bouwt trager af bij het bestaan van risicofactoren (een hogere dosis, klachten bij het overslaan van een inname of eerdere, mislukte, stoppogingen) of als er tijdens het afbouwen onttrekkingsverschijnselen ontstaan. 

Dit onderstreept het belang van een goede opvolging en voldoende flexibiliteit bij het toepassen van afbouwschema’s. Psychologische begeleiding kan de kans op slagen verhogen, maar de mogelijkheden daartoe zijn vaak beperkt. Het is ook belangrijk dat een arts bij de opstart van een antidepressivum de patiënt informeert over de problemen die kunnen optreden bij het verminderen en staken.

Lees ook: Handleiding voor het stoppen met antidepressiva

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram