Vermijd een ‘kerstmis’-allergie

dossier

Kerstmis doet denken aan mooi versierde bomen, lichtjes overal en een gezellig knisperend haardvuur. Maar niet voor iedereen... Een allergische reactie kan de sfeer snel verpesten.

1. Opgelet met de kerstboom

123m-kerstboom-19-10-19.jpg

Sommige mensen reageren allergisch op kerstbomen (kerstsparren). Er kan dan sprake zijn van een allergische reactie van de huid of een allergische reactie van de luchtwegen.

De allergische huidreactie is het gevolg van huidcontact met de takken, hars of zaagsel van de kerstboom bij mensen die een contactallergie hebben voor colofonium. Allergie voor colofonium komt vrij veel voor. Colofonium is een plantaardige stof die wordt gewonnen uit de hars van naaldbomen van de Pinus familie. Colofonium zit in veel producten voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik, zoals lijm en kleefmaterialen zoals pleisters, postzegellijm, isolatieband, schoenlijm, insectenkleefstrips en medische kleefverbanden. Het wordt ook gebruikt als antislipmateriaal, onder meer op de handgreep van een tennisracket of golfstok, in handschoenen voor baseball en cricket, in de bowlingbalgreep, als antislip op dansschoenen en in de industrie als antislip op drijfriemen in machines. Colofonium kan ook voorkomen in bepaalde cosmetica: oogschaduw, eyeliner, mascara, lipstick, haarlak, ontharingscrème, rouge en nagellak. In het huishouden komt het voor in boenwas: vloerwas, meubelwas, afdichtingschoensmeer en autowas. Huidcontact met delen van de boom kan een jeukende, rode huidreactie veroorzaken. Over het algemeen treden de afwijkingen aan de handen en onderarmen op als gevolg van het vasthouden en dragen van de boom en de takken waarbij deze contact maken met de onbedekte huid. Bij een eenmalig contact is er meestal een eczeem dat in geval van een ernstige allergie 'nattend' kan zijn: dat wil zeggen dat er blaartjes met wondvocht ontstaan. Meestal is er echter sprake van een droog, iets schilferend en sterk jeukend eczeem. Bij herhaald contact (bijvoorbeeld bij kerstboomverkopers of -kwekers) kan door de voortdurend aangewakkerde ontsteking een sterk verdikte huid ontstaan (lichenificatie).

Bij mensen met allergisch astma kunnen soms in ruimten waar een kerstboom staat de astmaklachten verergeren. Het zou mogelijk om een reactie van de luchtwegen op schimmels kunnen gaan. Nadat de kerstboom is omgehakt wordt geleidelijk een toename van het aantal schimmels waargenomen. Als de kerstboom gedurende langere tijd in de kamer is, zijn er meer schimmelsporen in de binnenatmosfeer aantoonbaar. Volgens een andere hypothese zou de reactie veroorzaakt worden door stuifmeel van grassen en andere planten die in het bos of in de bomenplantage aan de kleverige hars van de boomstammen zijn blijven plakken en die door uitdroging van de boom in de huiskamer loslaten en zo hooikoorts kunnen veroorzaken. Dat de allergische reactie zou veroorzaakt worden door residu’s van pesticiden die men gebruikt bij de teelt van kerstbomen, zoals soms wordt beweerd, is nooit aangetoond. Het is niet zeker of mensen met een colofonium allergie (die vooral bekend is om de huidklachten) ook luchtwegproblemen kunnen ontwikkelen wanneer gedroogde harsdeeltjes in de lucht verstuiven.

Hoe voorkom ik problemen?

De makkelijkste manier om allergische reacties te voorkomen is om geen kerstboom in huis te halen of een kunst-kerstboom aan te schaffen. Wanneer er toch voor een echte kerstboom gekozen wordt is het vanzelfsprekend dat mensen met een colofonium allergie geen huidcontact met de boom mogen hebben bij het halen en binnenbrengen of het versieren van de kerstboom. Ook mensen die kerststukjes maken hebben last van jeuk op handen en onder hun armen. Verder is het van belang de boom niet uit te laten drogen om stuivende allergenen (of dat nu schimmels, stuifmeel of eventueel harsdeeltjes zijn) te voorkomen. Laat de boom dus liever niet vele weken opgetuigd in de woonkamer staan.

2. Wees voorzichtig met kerstdecoratie

Kerstdecoratie die een heel jaar op zolder heeft gelegen, kan bij het uitpakken tot flinke niesbuien en tranende ogen leiden bij mensen die gevoelig zijn voor stof. Laat iemand anders de kerstdecoratie uitpakken en schoonmaken. En verpak de kerstdecoratie na gebruik in gesloten plastic zakken. Wees ook zuinig met kunstsneeuw en dergelijke in spuitbussen. 

3. Gebruik liever geen kaarsen en zeker geen geurkaarsen

Geurkaarsen, kamerparfums en andere luchtverfrissers kunnen irriterende substanties en/of allergenen bevatten. Volgens heel wat studies kan zelfs kortstondige blootstelling negatieve gezondheidseffecten hebben, zoals vermindering van de longfunctie, opstoten van astma, hoofdpijn, enz. De geurstoffen kunnen bij inademing ook een huidallergie en allergische klachten aan luchtwegen veroorzaken. 

4. Wees voorzichtig met de open haard

Een open haard is natuurlijk oergezellig. Maar voor mensen met astma en luchtwegproblemen kan het erg vervelend zijn. De rook en asse kunnen zelfs een astma-aanval uitlokken. Ventileer je woning alleszins goed wanneer de open haard brandt. Hierdoor komt er verse lucht in huis en krijgt het vuur genoeg zuurstof om te branden en worden vervuilende stoffen afgevoerd.

Lees ook: 25 tips voor veilig stoken in open haard en houtkachel


Laatst bijgewerkt: december 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram