- dossierWaarom je kranen uitspoelen na vakantie?
- dossierWat kan je doen tegen schurende bovenbenen?
- dossierAardbeienhuid (keratosis pilaris): wat kan je doen tegen rode bultjes op je huid?
- dossierFototoxiciteit: met welke geneesmiddelen mag je niet in de zon?
- dossierWrat of likdoorn: wat is het verschil?
Vermijd een ‘kerstmis’-allergie
dossier
1. Opgelet met de kerstboom
Sommige mensen reageren allergisch op kerstbomen (kerstsparren). Er kan dan sprake zijn van een allergische reactie van de huid of een allergische reactie van de luchtwegen.
De allergische huidreactie is het gevolg van huidcontact met de takken, hars of zaagsel van de kerstboom bij mensen die een contactallergie hebben voor colofonium. Allergie voor colofonium komt vrij veel voor. Colofonium is een plantaardige stof die wordt gewonnen uit de hars van naaldbomen van de Pinus familie. Colofonium zit in veel producten voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik, zoals lijm en kleefmaterialen zoals pleisters, postzegellijm, isolatieband, schoenlijm, insectenkleefstrips en medische kleefverbanden. Het wordt ook gebruikt als antislipmateriaal, onder meer op de handgreep van een tennisracket of golfstok, in handschoenen voor baseball en cricket, in de bowlingbalgreep, als antislip op dansschoenen en in de industrie als antislip op drijfriemen in machines. Colofonium kan ook voorkomen in bepaalde cosmetica: oogschaduw, eyeliner, mascara, lipstick, haarlak, ontharingscrème, rouge en nagellak. In het huishouden komt het voor in boenwas: vloerwas, meubelwas, afdichtingschoensmeer en autowas. Huidcontact met delen van de boom kan een jeukende, rode huidreactie veroorzaken. Over het algemeen treden de afwijkingen aan de handen en onderarmen op als gevolg van het vasthouden en dragen van de boom en de takken waarbij deze contact maken met de onbedekte huid. Bij een eenmalig contact is er meestal een eczeem dat in geval van een ernstige allergie 'nattend' kan zijn: dat wil zeggen dat er blaartjes met wondvocht ontstaan. Meestal is er echter sprake van een droog, iets schilferend en sterk jeukend eczeem. Bij herhaald contact (bijvoorbeeld bij kerstboomverkopers of -kwekers) kan door de voortdurend aangewakkerde ontsteking een sterk verdikte huid ontstaan (lichenificatie).
Bij mensen met allergisch astma kunnen soms in ruimten waar een kerstboom staat de astmaklachten verergeren. Het zou mogelijk om een reactie van de luchtwegen op schimmels kunnen gaan. Nadat de kerstboom is omgehakt wordt geleidelijk een toename van het aantal schimmels waargenomen. Als de kerstboom gedurende langere tijd in de kamer is, zijn er meer schimmelsporen in de binnenatmosfeer aantoonbaar. Volgens een andere hypothese zou de reactie veroorzaakt worden door stuifmeel van grassen en andere planten die in het bos of in de bomenplantage aan de kleverige hars van de boomstammen zijn blijven plakken en die door uitdroging van de boom in de huiskamer loslaten en zo hooikoorts kunnen veroorzaken. Dat de allergische reactie zou veroorzaakt worden door residu’s van pesticiden die men gebruikt bij de teelt van kerstbomen, zoals soms wordt beweerd, is nooit aangetoond. Het is niet zeker of mensen met een colofonium allergie (die vooral bekend is om de huidklachten) ook luchtwegproblemen kunnen ontwikkelen wanneer gedroogde harsdeeltjes in de lucht verstuiven.
Hoe voorkom ik problemen?
2. Wees voorzichtig met kerstdecoratie
Kerstdecoratie die een heel jaar op zolder heeft gelegen, kan bij het uitpakken tot flinke niesbuien en tranende ogen leiden bij mensen die gevoelig zijn voor stof. Laat iemand anders de kerstdecoratie uitpakken en schoonmaken. En verpak de kerstdecoratie na gebruik in gesloten plastic zakken. Wees ook zuinig met kunstsneeuw en dergelijke in spuitbussen.
3. Gebruik liever geen kaarsen en zeker geen geurkaarsen
Geurkaarsen, kamerparfums en andere luchtverfrissers kunnen irriterende substanties en/of allergenen bevatten. Volgens heel wat studies kan zelfs kortstondige blootstelling negatieve gezondheidseffecten hebben, zoals vermindering van de longfunctie, opstoten van astma, hoofdpijn, enz. De geurstoffen kunnen bij inademing ook een huidallergie en allergische klachten aan luchtwegen veroorzaken.
4. Wees voorzichtig met de open haard
Een open haard is natuurlijk oergezellig. Maar voor mensen met astma en luchtwegproblemen kan het erg vervelend zijn. De rook en asse kunnen zelfs een astma-aanval uitlokken. Ventileer je woning alleszins goed wanneer de open haard brandt. Hierdoor komt er verse lucht in huis en krijgt het vuur genoeg zuurstof om te branden en worden vervuilende stoffen afgevoerd.
Lees ook: 25 tips voor veilig stoken in open haard en houtkachel