Welke maatregelen hebben het meest effect om alcohol in het verkeer terug te dringen?

123-autorijden-alcoh-sleutels-01-18.jpg

nieuws

Alcohol blijft de belangrijkste oorzaak van dodelijke verkeersongevallen in Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie aan de Universiteit van Sevilla in Spanje. Maatregelen om het alcoholgebruik te verminderen zijn veel effectiever dan andere maatregelen zoals bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen, rijbewijs met punten enzovoort. Dat geldt vooral voor jonge mannen, zo blijkt uit het onderzoek. Specifieke maatregelen om de alcoholconsumptie van deze groep bestuurders te verminderen, zijn dan ook nodig volgens de onderzoekers.

Een andere maatregel is het drastisch verhogen van de prijs van alcoholische dranken. Er blijkt een liniair verband te bestaan tussen het aantal dodelijke verkeersongevallen door alcohol en de prijs van alcohol in Europese landen: hoe hoger de prijs, hoe minder dodelijke ongevallen. Ook het optrekken van de leeftijdsgrens voor alcohol zou een zinvolle maatregelen zijn. 

Anderzijds bestaat er nauwelijks een verschil tussen landen met een zero-tolerantie en landen met een wettelijk maximaal alcoholgehalte. Wél belangrijk is dat de wettelijke maximumnormen effectief worden gecontroleerd. Volgens de studie zijn limieten beneden 0,2 g/L moeilijker af te dwingen dan hogere limieten.

Laatst bijgewerkt: januari 2018
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram