Speciale gel kan giftige effecten van alcohol neutraliseren

Getty_bier_cafe_team_alcohol_2022.jpg

nieuws

Wetenschappers van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie Zürich (ETHZ) hebben een ‘tegengif’ voor alcohol ontwikkeld. Het middel beperkt de effecten van alcohol voordat het de lever en de bloedbaan bereikt. Hoe werkt het? 

Lees ook: 10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Hoe breekt het lichaam alcohol af?

Na inname passeert alcohol de maag en darmen waar het in de bloedbaan terechtkomt. Eenmaal in de bloedbaan bereikt het binnen 10 minuten de hersenen. Je voelt dan de effecten meer of minder intens, afhankelijk van de ingenomen hoeveelheid en het soort drank. 
Het bloed vervoert de alcohol ook naar de lever, waar het moet worden afgebroken. Hiervoor moet de lever de alcohol eerst omzetten in acetaldehyde. Deze stof is zeer giftig en kankerverwekkend. Acetaldehyde verandert de werking van levercellen en weefsels, wat kan leiden tot ontsteking, fibrose of, in ernstigere gevallen, cirrose. Acetaldehyde wordt vervolgens omgezet in azijnzuur.

Lees ook: Waarom is alcohol zo slecht voor de lever ?

Gel kan alcohol afbreken voor het in de bloedbaan komt

Een team onderzoekers van de ETH Zürich heeft een tegengif ontwikkeld om de bijwerkingen van alcoholgebruik bij muizen te neutraliseren. Ze zijn erin geslaagd om een op eiwitten gebaseerde gel te ontwikkelen die alcoholmoleculen kan afbreken in het maagdarmkanaal. De alcohol wordt direct omgezet in onschadelijk azijnzuur voordat het in de bloedbaan terechtkomt. 

“De gel verplaatst de afbraak van alcohol van de lever naar het spijsverteringskanaal. In tegenstelling tot de afbraak van alcohol in de lever, wordt er geen schadelijk acetaldehyde geproduceerd als tussenproduct,” legt professor Raffaele Mezzenga van het Food and Flexible Materials Laboratory aan de ETH Zürich uit.

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Veelbelovende resultaten bij muizen

Testen op muizen tonen aan dat de gel het alcoholgehalte in het bloed tot 50% verlaagt en het lichaam beschermt tegen schade. Acetaldehyde stapelde zich in kleinere hoeveelheden op bij deze muizen en de stressreacties in hun lever verminderden aanzienlijk.
Andere organen, zoals de milt of de darm en hun weefsels, werden ook veel minder beschadigd door alcohol.

Lees ook: Op welke leeftijd moet je stoppen met alcohol drinken om dementie te vermijden?

Wat zijn de beperkingen van deze anti-alcoholgel?

De gel is alleen effectief zolang er nog alcohol in het maagdarmkanaal zit. Dit betekent dat het geen effect heeft als er al alcoholvergiftiging is opgetreden (zodra de alcohol in de bloedbaan is terechtgekomen). Het helpt ook niet om alcoholgebruik in het algemeen te verminderen. 

“Het is gezonder om helemaal geen alcohol te drinken. De gel zou echter vooral interessant kunnen zijn voor mensen die niet helemaal willen stoppen met alcohol, maar die hun lichaam niet op de proef willen stellen en niet actief op zoek zijn naar de effecten van alcohol", legt Raffaele Mezzenga uit. 
In de toekomst zou de gel oraal kunnen worden ingenomen voor of tijdens alcoholgebruik. Hoewel er nog meer tests nodig zijn voordat de gel bij mensen kan worden gebruikt, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat deze succesvol zullen zijn en hebben ze al een patentaanvraag ingediend voor de gel.

Lees ook: Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?

Bronnen:
https://www.nature.com

https://ethz.ch

auteur: Olivia Regout, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram