ziekte van alzheimer

Dementie, hoe ermee omgaan ?

nieuws 6/08/2019

De mededeling van de diagnose van dementie vormt een bijzonder moeilijk moment, hoewel het leven daar niet ophoudt. Deze brochure is een uitnodiging om beter om te gaan met dementie .

lees meer »

Lopen vrouwen grotere kans op Alzheimer dan mannen?

nieuws 13/09/2017

Vrouwelijke dragers van een Alzheimer-gen zouden meer kans hebben om tussen de leeftijd van 65 en 75 jaar Alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of the American Medical Association Neurology.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Vierde alzheimer-gen gevonden

nieuws 5/07/2017

Voor het eerst sinds bijna dertig jaar is er een gen vastgesteld dat betrokken is bij het ontstaan van een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer.

lees meer »

Grotere kans op dementie als u langs een drukke weg woont?

nieuws 10/02/2017

Mensen die binnen 50 meter afstand van een drukke weg wonen, hebben 7 % meer kans om later dement te worden dan mensen die meer dan 300 meter van die weg wonen. Dat moet blijken uit een grootschalige Canadese studie verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Alleen toont die studie een statistisch verband, geen oorzakelijk verband.

lees meer »

ZOOM: Mensen met dementie staan er niet alleen voor

nieuws 31/10/2016

Dementie is een ziekte waar de komende decennia meer en meer mensen mee te maken zullen krijgen. De hele samenleving is betrokken partij. Die samenleving kan veel doen om mensen met dementie en hun omgeving te ondersteunen, en een kwaliteitsvol leven te helpen leiden.

lees meer »

Nieuw alzheimermedicijn vermindert plaquevorming

nieuws 19/09/2016

Het experimentele middel aducanumab vermindert bij patiënten in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer de hoeveelheid bèta-amyloïd-plaques aanzienlijk. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek bij 165 vrijwilligers met lichte Alzheimer.

lees meer »

Geen hoger risico op dementie door benzodiazepines

nieuws 6/08/2019

Benzodiazepines - geneesmiddelen die veel gebruikt worden als slaap- en antidepressiemiddel - verhogen het risico op dementie bij ouderen niet. Hoewel er mogelijk wel een relatie is, bestaat er geen oorzakelijk verband, aldus Amerikaanse onderzoekers in The BMJ.

lees meer »

Verhogen maagzuurremmers het risico op dementie?

nieuws 5/04/2016

Volgens een studie van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes verhogen bepaalde maagzuurremmers het risico op dementie. Het gaat om de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's (zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol en rabeprazol).

lees meer »

Vermindert eten van vis de kans op dementie?

nieuws 6/08/2019

Het eten van minstens één portie vis per week zorgt mogelijk voor een lager risico op de ziekte van Alzheimer en dementie-gerelateerde aandoeningen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek gepubliceerd in het Journal of American Medical Association (JAMA).

lees meer »

Wereld Alzheimer dag

nieuws 6/08/2019

Dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is (zo'n 70 % van de dementerende mensen heeft de ziekte van Alzheimer), is één van 's werelds belangrijkste uitdagingen voor de publieke gezondheid.

lees meer »

Helpt slapen op je zij tegen Alzheimer?

nieuws 24/08/2015

Wie het risico op Alzheimer en Parkinson wil verkleinen, doet er goed aan om op de zij te slapen. Op die manier worden de afvalstoffen in de hersenen het beste afgevoerd. Dat moet alleszins blijken uit experimenten met knaagdieren aan de Stony Brook University in New York.

lees meer »

Symptomen van depressie voorspellen dementie

nieuws 19/12/2019

Wie op oudere leeftijd een combinatie ontwikkelt van milde cognitieve problemen en depressieve symptomen, blijkt meer kans te hebben op de ontwikkeling van een alzheimerdementie dan leeftijdsgenoten met een milde cognitieve stoornis zonder symptomen van depressie.

lees meer »

Einde aan onzekerheid dankzij vroegere diagnose Alzheimer

nieuws 27/04/2021

Tot vijf jaar geleden had men pas absolute zekerheid over de diagnose van alzheimer bij overlijden. Het merendeel van de patiënten heeft liever zekerheid over de diagnose van de ziekte van Alzheimer en wil niet jarenlang blijven zitten met vermoedens en onduidelijkheid.

lees meer »

Hoe krijg je (geen) Alzheimer-dementie?

nieuws 13/07/2022

Er is geen enkelvoudige of eenduidige oorzaak van Alzheimer-dementie aan te wijzen. Wel kent men een aantal “risicofactoren”, dit zijn toestanden die de ziekte zouden kunnen in de hand werken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram