Lopen vrouwen grotere kans op Alzheimer dan mannen?

123-f-geheugenverlies-dementie-08-17.jpg

nieuws

Vrouwelijke dragers van een Alzheimer-gen zouden meer kans hebben om tussen de leeftijd van 65 en 75 jaar Alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Journal of the American Medical Association Neurology.

Het is al langer bekend dat dragers van het gen apolipoproteine E ?4-gen een verhoogde kans hebben om tussen de leeftijd van 55 en 85 Alzheimer te krijgen. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. In de leeftijd tussen 65 en 75 jaar lopen vrouwen echter een groter risico dan mannen, zo blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers analyseerden 27 vroegere studies waarbij in totaal ruim 31.000 (blanke) personen tussen 55 en 85 jaar waren betrokken. Over de hele periode bekeken hebben vrouwen met het gen niet meer kans op alzheimer dan mannen. Alleen vrouwen tussen 65 en 75 jaar hebben een verhoogde kans.

Mogelijk heeft dit te maken met de veranderingen die optreden tijdens de menopauze, zoals verminderde productie van het hormoon oestrogeen.

De auteurs besluiten dat een genderspecifieke behandeling van alzheimer aangewezen is. Omdat vrouwen mogelijk eerder alzheimer ontwikkelen, kan een vroegtijdige behandeling nodig zijn. 

Laatst bijgewerkt: september 2017
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram