Verhogen maagzuurremmers het risico op dementie?

123-txt-diagn-dementia-03-16.jpg

nieuws Volgens een studie van het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziektes verhogen bepaalde maagzuurremmers het risico op dementie. Het gaat om de zogenaamde protonpompinhibitoren of PPI's (zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol en rabeprazol). Deze geneesmiddelen worden heel vaak voorgeschreven voor maagproblemen zoals maagzweren en reflux.

De studie volgde meer dan 70.000 mensen ouder dan 75 jaar gedurende een periode van 7 jaar. 3.000 van hen (4 %) namen geregeld een maagzuurremmer (minstens één doosje op vier maanden). Het risico op dementie was 66 % hoger in de groep die deze maagmiddelen geregeld innam in vergelijking met de groep die dat niet had gedaan. Als ook rekening werd gehouden met andere risicofactoren voor dementie (zoals andere geneesmiddelen, diabetes, depressie, leeftijd...) zakte het verhoogde risico tot 44 %.

Volgens de onderzoekers blijkt uit deze studie dus dat dit type maagzuurremmers de kans op dementie verhoogt. Ze verwijzen daarvoor ook naar dierproeven die hebben aangetoond dat protonpompinhibitoren de concentratie aan bèta-amyloïd, een abnormaal eiwit dat typisch bij dementie voorkomt, in de hersenen van proefmuizen verhogen.
Of het echt om een oorzakelijk verband gaat, kan deze studie niet aantonen. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol. Zo waren de deelnemers die PPI's namen doorgaans ouder en minder gezond.

Bron:
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2487379
http://www.nhs.uk/news/2016/02February/Pages/Link-between-indigestion-drugs-and-dementia-inconclusive.aspx


Laatst bijgewerkt: april 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram