Hoe herken je de symptomen van Lewy body dementie?

123-geheugen-memory-dement-vergeten-170_06.jpg

nieuws Lewy body? Weinigen kennen de ziekte, die een kruising lijkt te zijn tussen de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Nochtans is Lewy body ziekte de tweede oorzaak van dementie bij ouderen, na Alzheimer. Lewy body dementie komt vooral voor bij mensen ouder dan 65 jaar.

De symptomen van Lewy body dementie zijn vergelijkbaar met ziekte van Alzheimer en Parkinson, maar er zijn enkele typische verschillen. De ziekte wordt progressief erger en de evolutie kan soms vrij snel verlopen waardoor over een periode van enkele maanden een ernstige dementie ontstaat.

• Lewy body dementie begint over het algemeen met aandachts- en concentratiestoornissen, en moeite met het vinden van woorden. Geheugenproblemen zijn in het begin vaak licht maar nemen met het vorderen van de ziekte toe. Het uitvoeren van praktische handelingen wordt steeds moeilijker.
De verwardheid kan van moment tot moment schommelen, soms zelfs van uur tot uur: het ene moment helder, het andere moment niet aanspreekbaar. Deze wisselingen zijn voornamelijk het gevolg van de wisselingen in volgehouden aandacht. Deze schommelingen zijn kenmerkend voor de ziekte, en komen bijvoorbeeld bij Alzheimer niet voor.

• Motorische problemen, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson: ondermeer vertraagde bewegingen, voorovergebogen houding, stijfheid, soms ook beven in rust of tijdens handelingen, verminderd voetheffen, speekselvloed.
Geneesmiddelen die tegen Parkinson worden gebruikt, hebben meestal weinig effect.

• Spraakstoornis, met een stillere spraak en een verminderde articulatie.

• Visuele hallucinaties: het zien van personen, insecten of ander klein gedierte die er niet zijn, maar die de patiënt vaak erg gedetailleerd kan beschrijven. Dit komt bij de ziekte van Parkinson niet voor.

• Slaapstoornis, ondermeer met bewegen van armen en benen en hard roepen tijdens de Rapid Eye Movement (REM) slaapfase, en met stoornis van het realiteitsbesef bij het ontwaken.

• Stoornis van het autonome zenuwstelsel, met o.m. bloeddrukval bij rechtop staan, duizeligheid, urinaire incontinentie met frequent opstaan om te wateren, overmatig zweten…

Behandeling
Van Lewy body ziekte kunt u niet genezen. Een behandeling kan de symptomen wel verlichten en zo de kwaliteit van het leven verbeteren.
Medicatie kan helpen, maar een belangrijk deel van de behandeling is niet-medicamenteus. U krijgt extra begeleiding van een ergotherapeut, een psychotherapeut en een sociaal werker, om zo lang en zo goed mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Bronnen

www.uzleuven.be/lewy-body-ziekte
www.btsg.nl/infobulletin/dementie/dementie-Lewy%20body.html
www.alzheimercentrum.nl/dementie/dementievormen-en-hun-behandeling/dementie-met-lewy-bodies/
www.erasmusmc.nl/alzheimercentrum/patientenzorg1/ziektebeelden-en-behandeling/lewy-body-dementie/
www.alzheimer-nederland.nl/informatie/wat-is-dementie/vormen-van-dementie/lewy-body-dementie.aspx
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lewy-body-dementia/basics/definition/con-20025038


Laatst bijgewerkt: december 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram